Възраждане на традиционната медицина в Германия – Ваксикум крем

Ваксикум крем бил известен на швабите, населявали едноименното херцогство (част от днешна Германия) със своето болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Кремът съдържал комбинация от билки, които се използвали в народната медицина от древността. Точната рецепта за приготвяне и пропорциите на билките във Ваксикум крем ревниво била пазена в тайна и се предавала от поколение на поколение в семейството на швабски билкари. Кремът бил разпространен сред местното население, като бил особено популярен сред земеделците, ковачите и строителите, които го използвали при болки в гърба, мускулите, сухожилията и ставите. Има данни, че е бил използван и от местните херцози и техните свити преди и след лов, въпреки че имал славата на мазило за простолюдието. Легенда гласи, че лично Фридрих II, крал на Прусия, бил толкова възхитен от Ваксикум, че поискал чрез пратеници рецептата, за да му е винаги под ръка крема по време на военните походи. След като получил категоричен отказ, той наредил да му бъде донесено цяло буре от крема, за да се запаси до края на живота си, в случай че всички членове на фамилията на билкарите загинат и отнесат тайната за рецептата със себе си.

С бума на лекарствата през 20-ти век народната медицина и Ваксикум загубили популярност. През 1973 година Фриц Вьорваг, запален ловджия, предприемач и основател на немската фармацевтична компания Вьорваг Фарма, получил травма по време на лов. Негов приятел му предложил да го намаже с Ваксикум, който си бил купил от местен билкар. Очарован от действието на крема Фриц Вьорваг веднага се свързал с билкаря, който бил един от последните наследници на швабските билкари, пазещи рецептата за Ваксикум. Тъй като билкарят бил финансово затруднен, Фриц Вьорваг успял да откупи рецептата. От тогава традиционният крем се произвежда от Вьорваг Фарма при най-високи стандарти за качество и е преименуван на Ваксикум Спорт крем. За да се съхранят максимално качествата на билките за продължително време кремът се предлага само в традиционни метални туби.

В Германия Ваксикум Спорт крем е разпространен сред рибарите, ловджиите, спортистите, работниците и възрастните хора, които го прилагат както преди физическо натоварване, за да намалят риска от травми и мускулна треска, така и при болки в мускулите, сухожилията и ставите. Ваксикум Спорт крем първоначално леко охлажда, а после приятно загрява мястото на приложение. Благодарение на качествата си се използва също за възстановяващ и релаксиращ масаж.

Днес съставът на Ваксикум Спорт крем вече не е тайна, макар че точният метод за производство е засекретен. Кремът съдържа добре познатите от столетия билки – камфор и етерични масла от розмарин, лавандула и карамфил.

Камфорът има двойно действие - затоплящо и охлаждащо. Камфорът охлажда периферните нервни окончания, намалява болката, след което загрява болезнения участък чрез стимулиране на оросяването на студените, схванати мускули. Този ефект на камфора го прави предпочитано средство за болкоуспокояващи масажи на мускулите на крайниците, гърба и кръста, както и за артритни болки.

Розмаринът освен като подправка, е известен със своето обезболяващо и противовъзпалително действие.

Лавандулата има болкоуспокояващо и дезинфекциращо действие и успокоява нервната система. Етеричното масло от лавандула, приложено върху кожата, помага за артритни и невралгични болки, както и действа успокояващо.

Карамфилът намалява болката, има антисептично действие и добре повлиява артрити. В миналото карамфиловото масло е употребявано като антисептик и ефикасно средство срещу болката в стоматологията.

Народното немско мазило Ваксикум Спорт крем вече е достъпно за българските потребители. Природният продукт може да се използва както при болки в мускулите, сухожилията и ставите, така и за профилактика преди физическа работа или спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве