Доника Ризова: Журналистика се учи във вестник

“Здравейте, вие сте с “Медиите он ер”, а аз съм Доника Ризова”, така всяка събота в 16,30 ч започва едно от най-рейтинговите предавания на националната телевизия “България он ер”.

Доника Ризова е горда, че прави единственото по рода си предаване за колеги в българския ефир. При нея гостуват звезди от екрана, включително и от други телевизии, експерти в областта на комуникациите. “Смисълът на предаването е да показваме добрите примери, да покажем, че в журналистиката работят изключителни професионалисти”, казва тя. Доника Ризова е родена журналистка. Буквално. Още на 5-годишна възраст знае, че ще стане журналистка и нищо друго. Научила се да чете по-рано от връстниците си, за да разбира заглавията на вестниците. По времето на комунизма няма кой знае какво разнообразие и малкото момиче всеки ден събира по-възрастните, за да им чете заглавията от вестник “Работническо дело”. Като приключи у дома, се чувства задължена да направи преглед на печата в квартала.

“Естествено като 5-годишно дете не разбирах всичко, а останалото си доизмислях в движение. Тогава разбрах силата на медиите и как те биха могли да манипулират и никога не съм си мечтала за нищо друго, освен да стана журналист”, споделя тя.

Понеже умно и будно дете, Доника започва училище 2 години по-рано. “Беше ми изключително скучно, понеже аз знаех да чета и да пиша и непрекъснато викаха родителите ми в училище, защото аз само ходех да се карам на децата, че се бавят и че не схващат бързо”, спомня си тя. Участник е във всички училищни пиеси, водещ на всички празнични концерти, печели литературни конкурси, издава дори стихосбирка.

Тя е родена в Дупница, не крие годините си, но ние няма да ги споделим с вас. Доника става дописник на регионалния дупнишки вестник “Седмична хроника” на 14-годишна възраст, където скоро е натоварена да запълва цяла страница, посветена на културни теми. Още пази вестниците със свои публикации. “Там си използвах времето да се уча наистина на занаят”, твърди тя.

Въпреки че от малка е открила призванието си да бъде журналист, Доника не успява да влезе специалност “Журналистика” в Софийския университет заради слаба оценка, изкарана на изпита по литература. Фаталният изпит е върху творчеството на Никола Вапцаров. Объркват темата, квесторите спират изпита и кандидат-студентите започват да пишат наново. Вместо за “политическото” - за “поетическото”, смее се Доника.

Въпреки това не се отказва от журналистиката. Работи за вестници и радиа и съдбата я среща с “Дарик” радио. Там по нейните думи са минали “най-хубавите 10 години” от нейния живот. В радиото тя научава всичко най-важно, което е необходимо за журналистическата професия, и намира едни от най-близките си приятели и до днес.

Докато е в майчинство, научава, че се готви нов телевизионен канал, който ще си партнира с голяма чуждестранна бизнес телевизия. “Аз просто си подадох документите. Явиха се над 3000 души. Обадиха ми се няколко седмици след това за втора среща. Нери Терзиева, Николина Димитрова и Силвия Грозева ме “изпитваха”. Явно съм се справила с теста”, споделя тя.

Доника твърди, че скокът от радиото в телевизията е сериозен и особен. “Комфортът на това да не те виждат на екран е страхотен”, спомня си с умиление за радиото. “Дори и да си в ефир, можеш да изглеждаш както намериш за добре, стига да имаш обаятелен глас и да си достатъчно умен и да имаш добри събеседници”, смята тя, а според нея не е така в телевизията. Трябва да внимаваш за много неща - как изглеждаш, къде гледаш, а извън екрана и къде ходиш, какво поведение имаш и т.н. Въпреки това телевизията е магия и голяма страст.

Скоро след появата й в телевизията като редактор новини се появява и идеята за предаването “Медиите он ер”. Предаване от журналисти за журналисти. Целта му е да бъде трибуна на работещите в сферата на комуникациите. “Искаме да покажем, че навсякъде по света журналистите са част от елита на нацията”, твърди Доника. Според нея журналистиката е занаят, който като всеки друг се “краде”.

Тя споделя, че наскоро зрител на предаването се свързал с нея, твърдейки, че има запис на всичките предавания. Той я попитал дали е съгласна да ги направи в текстови вариант и да ги издаде като книга или дори учебник по журналистика. Доника била поласкана, но засега този проект не е задвижен.

Има две завършени магистратури в Софийския университет - по езиково обучение и връзки с обществеността. Майка е на две деца, съпругът й е Любомир Дацов - един от най-добрите бюджетари в Европа. Той беше заместник-министър на финансите по време на правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, а сега е член на Фискалния съвет. Налага се да съчетава тежката работа в телевизията със също така нелеките семейни задължения. Тя е майка на второкласник и на тийнейджърка. Дъщеря є Палома е модел и в свободното си време работи за модна агенция. Въпреки това не вижда бъдещето си в тази област, а планира да учи висше образование в Италия.

Доника мечтае предаването да има повече телевизионно време, което сега е 1 час. Според нея то има повече потенциал, защото хората се вълнуват от тайните в работата на журналистите. Планира да снима документален филм за местата, до които не достигат медии. Друга нейна мечта е да направи интервю с писателката Исабел Алиенде.

В свободното си време Доника обича да чете и пътува. Нарича пътуванията “инвестиция в спомени”. Според нея това са “най-добре похарчените пари след тези за образованието на децата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица