Правят по четири ленти за движение на “Черни връх”

Данъците и таксите в София няма да се повишават

Напролет започва работа по третия лъч на метрото

Столичният булевард “Черни връх” ще бъде разширен, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя отговори на въпрос дали не е по-удачно движението по натоварения път да става еднопосочно - сутрин към центъра, вечер - към Околовръстното. “В плановете ми е “Черни връх” да стане четирилентов”, посочи тя, без да уточни срокове и цена на обществената поръчка. По думите й разширението ще стане по цялата дължина, до Южната дъга на Околовръстното шосе.

На последното заседание на общинската транспортна комисия съветникът от РБ Прошко Прошков (ДБГ), който е бивш кмет на “Лозенец” и жител на квартала, съобщи, че ситуацията с придвижването се е влошила.

Част от “Лозенец” е свързан и с метрото, като през 2016 г. предстои да се открие и станцията до кв. “Хладилника” точно по бул. “Черни връх”.

Активната дейност по строителството на третия лъч на метрото в участъка от Малък градски театър зад канала до “Красно село” ще започне напролет, съобщи Фандъкова.

Участъкът включва седем станции - “Парк Заимов”, Софийският университет “Св. Климент Охридски” (връзка с първия лъч), “Св. Патриарх Евтимий”, НДК (връзка с втория лъч), “Пенчо Славейков”, “Бул. България” и “Красно село”. Общо третият лъч ще е с дължина 16 км – 10,5 км под земята и 5,5 км над земята, и 16 метростанции. Така ще бъдат свързани кв. “Левски” с кварталите “Овча купел” и “Горна баня”.

Фандъкова се извини на софиянци за предстоящите затруднения в движението.

По повод заръката на премиера Бойко Борисов от началото на седмицата към кметовете от ГЕРБ и Реформаторския блок да не се притесняват да увеличават местните данъци и такси Фандъкова посочи, че през 2016 г. София няма да увеличава основните налози.

Заради забавяне:

Глоби за ремонта

край НДК

Ще има санкции на фирмите, които правят ремонта на градината около НДК, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. Първоначално ремонтът трябваше да приключи през октомври, срокът бе удължен веднъж до края на годината, но и той няма да бъде спазен. Напролет ще се прави и нова хидроизолация. Затова и преди няколко седмици дейностите около НДК поскъпнаха с още около половин милион лева. Стойността на ремонта първоначално бе 12,5 млн. лв.

Фандъкова не назова по име нито виновниците за забавянето, нито с каква сума ще бъдат глобени.

По повод боядисването на монумента “Къс от Берлинската стена” кметът заяви, че действията на майсторите били самоинициатива. “Слава Богу, има в Музея за история на София реставратори, които ще поправят направеното”, добави тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини