Румяна Ченалова - Гнилата ябълка

Нашумяла напоследък уволнена съдийка от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова нерядко е влизала покрай скандали в медиите.

Тя има дългогодишен юридически стаж. “Борави перфектно с правото”, казват за нея колегите й. Минала е през почти всички юридически професии. Започва кариерата си през 1987 г. като прокурор в Стара Загора, където е родена. По-късно става районен прокурор, след това и зам.-шеф на окръжната прокуратура. През 1998 г. става адвокат. А 10 г. по-късно е назначена за съдия в СГС.

Първото знаково дело там е за пране на 7,5 млн. евро от САПАРД. През 2010 г. тя прати за 10 г. в затвора сочения за мозък на престъпната банда Марио Николов. Впоследствие присъдата бе отменена, а неотдавна Ченалова се сдоби с дисциплинарно производство, защото не се произнесла по искане на защитата за сваляне на обезпечения по делото.

Същата година, когато чете присъда по “САПАРД”, на Ченалова се падна и шумно рекламираното от тогавашното МВР дело “Октопод” срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Ченалова разглежда процеса повече от две години. Присъда обаче не прочете, защото беше временно отстранена от длъжност заради две дисциплинарки за нарушения по други дела.

Преди това на Ченалова се падна и друг медиен процес - за двойното убийство пред дискотека “Соло”. Тя оправда подсъдимия Илиян Тодоров и го пусна от ареста с най-леката мярка за неотклонение. Впоследствие две съдебни инстанции му дадоха доживотна присъда, но от Тодоров вече нямаше и следа. Беше изчезнал.

Първият по-шумен скандал около Ченалова гръмна през 2009 г. Тогава се оказа, че съдийката е сред магистратите, говорили по телефона с обявения за лобист в съдебната система Красьо Черния. Разговорите между двамата от 18 май до 17 юни 2009 г. били 30. По това време Ченалова кандидатства да оглави Окръжния съд в Стара Загора, но едва 4-ма от 25-те членове на ВСС й гласуват доверие. По-късно тя заявява, че по телефона е молила Красьо Черния да помогне на сина й да си намери работа.

Не след дълго гръмва и скандалът “Гнила ябълка”. Така Ченалова бе определена от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан през декември м.г., който обяви, че се прави опит за кражба на фирми. Поводът за думите му бе търговско дело, разглеждано от Ченалова за обявяване в несъстоятелност на фирмите “Белведере дистрибуция” и “Домейн Менада”.

През 2013 г. името на Ченалова изплува покрай разследване в Македония за източване на фирма за над 2,5 мил долара. По случая има висяща дисциплинарка във ВСС.

Кариерата на съдийката не мина и без да пренощува в ареста. През април тя бе задържана, след като прокуратурата я обяви за издирване, защото неколкократно опитвала да я призове, за да й повдигне обвинение за фалшификация. Става дума за подправен протокол от дело по искова молба на “ОЕТ - Обединени енергийни търговци” ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

Преди няколко дни Ченалова получи и второ обвинение – за това, че е забавила протеста на прокуратурата срещу освобождаването на убиеца от “Соло” и така той успял да се укрие.

Ченалова единодушно бе уволнена през ноември. Наказанието й бе заради поредно дисциплинарно дело, в което бяха обединени няколко прегрешения на съдийката - за случая “Белведере”, за неспазване на сроковете за произнасяне по около 50 дела и защото, макар и отстранена от работа, се е произнесла по дело за отказ на съдия по вписванията да вдигне ипотека върху заложен имот.

По същото време се роди и аферата “Яневагейт”. Периодично започнаха да изтичат разговори между Ченалова и бившата шефка на СГС Владимира Янева. В тях Янева говори за бъдещите си по онова време обвинения по делото “Червей”, споменава имена като Сотир, Бойко, Делян, Цветан.

Напоследък Ченалова има и чести медийни изяви. Наскоро разказа как “елегантно” й било подсказвано от Янева да решава дела, а на Янева казвал главният прокурор. Той отрече. Янева не коментира.

Поръчка: Кошница с плодове

Името на Румяна Ченалова се свързва и с нестандартната поръчка на кошница плодове.

През 2010 г., докато отчиташе разследвания срещу магистрати, тогавашният зам. главен прокурор Валери Първанов даде пример за съдии и прокурори, които вместо да говорят директно за пари, поръчвали “кошници плодове”. По-късно се оказа, че СРС, прилагано спрямо разследван прокурор, е прихванало Ченалова да прави такава поръчката.

Другите за нея

Ани Туча, съдебен заседател: Много добър професионалист

Съдия Ченалова е много добър професионалист. Съжалявам, че не казвам това, което обществото очаква сега да чуе - че е престъпник. Тя освен магистрат е и човек. Особено делото “Соло” изживяваше много.

Съдия Ченалова никога не е споменавал пред мен имена на политици.

Ако от мен зависеше, Негово Превъзходителство Ксавие дьо Кабан (който я определи като гнила ябълка - б.а.) трябва до 24 часа да е вън от страната.

Радмила Въжарова, майка на убития Кирил пред “Соло”: Надявам се да бъде осъдена

Няма да спрем да говорим, докато не видим съдия Ченалова осъдена. Тя е съучастник, който е помогнал на Илиян Тодоров (подсъдим по “Соло” - б.а.) да избяга в чужбина. Не мога да й кажа нищо на Ченалова, но се опитвам да кажа на онези, които сега трябва да си свършат работата. Това отдавна трябваше да се случи. Тази жена е извършила престъпление по служба. Надявам се да бъде осъдена.

Радан Кънев, лидер на ДСБ: Брани мафиотски интерес

Румяна Ченалова брани мафиотски интерес. Не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си. Смях се на версията, че съм аз този гръб. Тук става дума за криминална фигура, за корупционни среди, които са й гарантирали безопасност. Тук има опит да се рекетира главният прокурор през устата на тази жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи