Кристалина Георгиева: Борисов доказа поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел"

"Чест е за мен да съм тук с вас на тази дискусия, която има прекрасно мото, а именно "Да! На българската икономика!". Да, тя наистина го заслужава. Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, е в сила поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел". Хората тук наистина направиха чудеса".

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на дискусията "Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж”, която се провежда в столичния хотел "Маринела" и е организирана от "Стандарт" и КРИБ.

"България тази година е на второ място по усвояване на средства. Ако ми го бяха казали това преди година, бих отговорила, че това е сън в лятна нощ. България обаче се оказа по-добре подготвена и по-малко засегната от това, което в момента тресе много страни в ЕС, а именно - бежанската криза", заяви Георгиева.

Според нея всички ние трябва да гледаме най-вече какво ни чака занапред. "Ако погледнем външната среда - тя има много противоречиви пробелми. Тази година очакваме растеж на икономиката, догодина би трябвало всички страни да са в позитив", каза еврокомисарят.

По нейни думи има два фактора, които са попътен вятър - цените на горивата, ниската цена на еврото и фактът, че Европейската централна банка проължава с ниските проценти на лихвите и и освен това продължава да засилва и с 60 милиарда парите в икономиката.

"Имаме обаче и насрещен вятър. За съжаление не всички икономики стоят стабилно. Китай например слиза на уникалното за тях и мечта за нас 6,2% ръст", допълни Георгиева.

"Най-големите предизвикателства за ЕС са две. На първо място ние трябва да се справим с бежанската криза и да овладеем сигурността за Европа. Опасно е, че инстинктът на много е да се спасяват по еденично. Нашият премиер винаги заема една много отговорна позиция в този контекст. Европейският съюз трябва да намери начин за тези, които искат да се интегрерат, да могат да останат в него.", заяви Георгиева. По нейни думи в контекста на изготвянето на Бюджет 2016 има три ясни приоритета: да се продължи възстановявавенато на европейската икономика, да се използва бюджетната рамка, Европа да се справи с нея и да се издължим на тези, на които дължим. В бюджета за България, по думи на Георгиева, няма орязване на еврофондовете, които касаят нашата страна. „Няма риск за отлагане на плащанията за 2016 година и няма отлагане за бъдещите години в периода. Има пари за икономичеки растеж", заяви еврокомисарят.

Има три неща за България в контекста на приоритетите на ЕС, смята Георгиева. "България трябва да продължи да използва еврофондове. 2016 година е много важна и ние трябва да заявим, да натискаме газта и в ранните периоди на усвояванията на средстава. Трябва да сме системни, да не сваляме интензивността", заяви Кристалина Георгиева. Второто нещо според нея е качеството на проектите които финансираме. "Тази година започнахме нова стратегия - Бюджет, финансиран за резултати. Т.е. ние трябва да се интересуваме какво постигаме с парите, а не какво сме попълнили като документи", заяви Георгиева.

Според нея трябва да се фокусираме много върху това какви грешки има в документацията, но е важно дори и да няма, ако проектът отива нанякъде, да отчетем, че от него няма полза.

"Колкото по-добре усвояваме, толкова повече се доближаваме до едни 6% пари отгоре", каза още тя.

"Най-важното за мен е България е да се впише в плана "Юнкер". Досега имаме над 100 милиона за малките и средни предприятия, интересът е много голям. Надявам се да се възпозваме от големите възможности на плана "Юнкер", заяви още Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини