Фитнес пази „Юнайтед“ от контузии

На 23 юли 2019 да почерпят

Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тигровият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Кристалина Георгиева: Борисов доказа поговорката „Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел“

„Чест е за мен да съм тук с вас на тази дискусия, която има прекрасно мото, а именно „Да! На българската икономика!“. Да, тя наистина го заслужава. Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, е в сила поговорката „Помогни си сам, за да ти помогне Брюксел“. Хората тук наистина направиха чудеса“.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на дискусията „Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж”, която се провежда в столичния хотел „Маринела“ и е организирана от „Стандарт“ и КРИБ.

„България тази година е на второ място по усвояване на средства. Ако ми го бяха казали това преди година, бих отговорила, че това е сън в лятна нощ. България обаче се оказа по-добре подготвена и по-малко засегната от това, което в момента тресе много страни в ЕС, а именно – бежанската криза“, заяви Георгиева.

Според нея всички ние трябва да гледаме най-вече какво ни чака занапред. „Ако погледнем външната среда – тя има много противоречиви пробелми. Тази година очакваме растеж на икономиката, догодина би трябвало всички страни да са в позитив“, каза еврокомисарят.

По нейни думи има два фактора, които са попътен вятър – цените на горивата, ниската цена на еврото и фактът, че Европейската централна банка проължава с ниските проценти на лихвите и и освен това продължава да засилва и с 60 милиарда парите в икономиката.

„Имаме обаче и насрещен вятър. За съжаление не всички икономики стоят стабилно. Китай например слиза на уникалното за тях и мечта за нас 6,2% ръст“, допълни Георгиева.

„Най-големите предизвикателства за ЕС са две. На първо място ние трябва да се справим с бежанската криза и да овладеем сигурността за Европа. Опасно е, че инстинктът на много е да се спасяват по еденично. Нашият премиер винаги заема една много отговорна позиция в този контекст. Европейският съюз трябва да намери начин за тези, които искат да се интегрерат, да могат да останат в него.“, заяви Георгиева. По нейни думи в контекста на изготвянето на Бюджет 2016 има три ясни приоритета: да се продължи възстановявавенато на европейската икономика, да се използва бюджетната рамка, Европа да се справи с нея и да се издължим на тези, на които дължим. В бюджета за България, по думи на Георгиева, няма орязване на еврофондовете, които касаят нашата страна. „Няма риск за отлагане на плащанията за 2016 година и няма отлагане за бъдещите години в периода. Има пари за икономичеки растеж“, заяви еврокомисарят.

Има три неща за България в контекста на приоритетите на ЕС, смята Георгиева. „България трябва да продължи да използва еврофондове. 2016 година е много важна и ние трябва да заявим, да натискаме газта и в ранните периоди на усвояванията на средстава. Трябва да сме системни, да не сваляме интензивността“, заяви Кристалина Георгиева. Второто нещо според нея е качеството на проектите които финансираме. „Тази година започнахме нова стратегия – Бюджет, финансиран за резултати. Т.е. ние трябва да се интересуваме какво постигаме с парите, а не какво сме попълнили като документи“, заяви Георгиева.

Според нея трябва да се фокусираме много върху това какви грешки има в документацията, но е важно дори и да няма, ако проектът отива нанякъде, да отчетем, че от него няма полза.

„Колкото по-добре усвояваме, толкова повече се доближаваме до едни 6% пари отгоре“, каза още тя.

„Най-важното за мен е България е да се впише в плана „Юнкер“. Досега имаме над 100 милиона за малките и средни предприятия, интересът е много голям. Надявам се да се възпозваме от големите възможности на плана „Юнкер“, заяви още Георгиева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.