Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Покупките „на зелено“ отново се увеличават

Със съживяването на имотния пазар в последните 1-2 години се възроди и строителството на нови жилищни сгради. Такива проекти все по-често се появяват в големите градове, а строителите изглеждат оптимистично настроени, като твърдят, че още преди довършването вече са продали съществена част от апартаментите.

Условия за връщане на познатото отпреди 2009 г. кредитиране за покупка на жилища изцяло „на зелено“ обаче все още няма, а и едва ли ще се създадат скоро. Банките кредитират сделки за недовършени жилища, но има особености, които не бяха в сила в годините на имотния бум.

„През отминаващата 2015 г. има около 30% ръст на запитванията за покупки на все още недовършени жилища с кредит. Почти всички банки вече предлагат финансиране на акт 15, а голяма част от тях предлагат финансиране и на акт 14. Но никоя не предлага кредит преди започване на строителството“, казва председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

От пазара са изчезнали строителите, които разчитаха да финансират довършването на сградите предимно с приходите от предварителна продажба на апартаментите в нея. Със строителство в момента се захващат, изглежда, само предприемачи, които имат достатъчно свободни средства.

Това ги прави и доста гъвкави със схемите. Обикновено те искат между 10 и 20% първоначално плащане при сключване на предварителния договор, а останалите плащания са оставени за след издаване на акт 14, акт 15 или акт 16, като част от строителите даже изцяло изтеглят останалото плащане след акт 16.

Обикновено схемата е 20% първоначално, още 50% на акт 15 и останалите 30% след акт 16. Има схема, при която 10% се плащат при предварителен договор, 20% при достигане на плочата, на която е апартаментът, 20% при акт 14 (груб строеж), 40% при акт 15 и 10% при акт 16.

Купувачите се чувстват най-сигурни, когато основното плащане остава след акт 16. Затова голяма част от строителите предлагат първоначално 20% и останалите 80% след получаване на разрешение за ползване. Тогава и купувачът е спокоен, че дава основната сума, когато вече апартаментът е годен за обитаване и има разрешение за ползване.

Според Тошев купувачите, които искат кредит за такава покупка, трябва да знаят няколко основни неща. Първото е, че още преди да се подпише предварителният договор, клиентът трябва да има предварително одобрение от банката, нищо че ще тегли заема най-вероятно след 6 до 12 месеца.

Обикновено банките отпускат до 85% от оценката на жилището, когато то е с акт 14. А оценката при акт 14 е около 50%, максимум 60% от стойността на имота, след като бъде изцяло завършен. Ако апартаментът струва примерно 60 000 евро, оценката към акт 14 вероятно ще е 30 000-32 000 евро и кредитополучателят ще може да ползва 85% от тези 32 000 евро. Така че не трябва да се поема ангажимент за по-голяма сума.

Като цяло банките значително подобриха през 2015 г. условията си за ипотечни кредити. Годишният процент на разходите трайно слезе под 6% и в момента цялостното оскъпяване се движи между 5 и 5,85%. Конкуренцията не е само при офертите с плаващи лихвени проценти, но и при тези с фиксирани. Почти всяка банка вече предлага период на фиксиране на лихвата, като все по-често той се удължава в рамките на 2-3 години. Офертите с фиксирана лихва до 10 години също продължават да се предлагат.

Според Тошев ръстът на имотния пазар за цялата 2015 г. най-вероятно ще е към 15%. Той ще се формира обаче от 10-те най-големи града на страната, където има най-активен пазар на недвижими имоти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.