На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Военноисторическият музей със специална изложба за Втората световна война

В четвъртък от 16 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“.

Експозицията пресъздава събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във войната на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция.

С фотоархивен материал, насищане с видеокадри и звуци от войната изложбата атакува всички сетива на посетителите и ги провокира да съпреживеят драматизма на времето. Решена в цветовете на контраста – черно и бяло, тя предизвиква размисъл върху нюансите в българската позиция на фона на възможните и невъзможни избори пред държавата, която трябва да избере чия страна да заеме в конфликта. Съпътстващият фоторазказ за развитието на събитията на международната политическа и военна сцена допълнително засилва усещането, че България се намира в капана на безалтернативността.

Разказите за постигнатия, макар и за кратко, идеал за национално обединение, за героизма на българските летци, жертващи себе си в името на другите, и за спасяването на българските евреи противопоставят предизвикателството да съхраниш себе си и да останеш верен на човешките добродетели на безсмислената жестокост, безнадежност и смърт, задушаващи света в годините на войната.

Многобройните интерактивни приложения в изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“ ще допълнят представите на публиката за световния конфликт. За най-малките посетители са предвидени тъч-скрийнове, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин ще научат повече за световните лидери и най-важните събития от времето на войната.

В края на експозицията в специално обособено пространство с помощта на екип на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и активното участие на посетителите ще бъде създадена инсталацията „Военна поща“. Тя ще постави човека в центъра на историята и ще го провокира да бъде едновременно и зрител, и автор, който интерпретира явления, отразявайки реалността, превръщайки я в друга реалност.

Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война и се организира със съдействието на Българската национална филмотека, Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“ и Еврейския исторически музей. Тя може да бъде видяна до 29 февруари 2016 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.