Плевнелиев: Визите за грузински граждани при пътувания в ЕС трябва да отпаднат

Безвизовите пътувания за грузинските граждани в ЕС трябва възможно най-скоро да се превърнат в реалност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в време на разговора си с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, който е на официално посещение в България. Страната ни приветства бързия и устойчив напредък на Грузия при изпълнението на Плана за действие за либерализиране на визовия режим с ЕС и няма никакви причини за отлагане на това решение, посочи държавният глава, съобщиха от президентския пресцентър.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Иракли Гарибашвили подчертаха силните връзки между българския и грузинския народ, които трябва да бъдат развивани. Държавният глава изрази категоричната подкрепа за евроатлантическата интеграция на Грузия, която е силен и надежден партньор на ЕС и НАТО в региона.

България и Грузия имат ключово значение за свързаността в Черноморския регион и потенциалът за сътрудничество по стратегически инфраструктурни и енергийни проекти е значителен, беше посочено по време на разговора. Двете страни подкрепят реализацията на Южния газов коридор, а Грузия е важен партньор по проектите за диверсификация на източниците и трасетата за доставка на природен газ за Европа и България.

Подчертан беше и интересът на България и на Грузия от осъществяването на проекта на Китай за изграждането на железопътен транспортен коридор по „пътя на коприната“, свързващ Азия с Европа.

Възможностите за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и българската подкрепа за осъществяваните в кавказката държава реформи също бяха акцент по време на разговора между президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Иракли Гарибашвили. Грузинската страна ще разчита на практическа българска подкрепа за провеждането на ключови реформи и за подобряване на законодателството на страната. Откроен беше също така потенциалът за сътрудничество в областта на транспорта и логистиката, енергетиката, информационните и комуникационните технологии, фармацията, земеделието и производството на храни.

Грузия трябва да използва възможността на България да определя регионалния дневен ред, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че страната ни председателства в момента водещия формат за регионален политическия диалог - Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, както и Комитета на министрите на Съвета на Европа. През септември 2016 г. България ще бъде домакин на срещата на президентите от Групата „Арайолуш“, което е още една възможност да бъдат обсъдени въпроси от ключово значение за страните от Черноморския регион, посочи още президентът Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини