На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Плевнелиев: Визите за грузински граждани при пътувания в ЕС трябва да отпаднат

Безвизовите пътувания за грузинските граждани в ЕС трябва възможно най-скоро да се превърнат в реалност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в време на разговора си с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили, който е на официално посещение в България. Страната ни приветства бързия и устойчив напредък на Грузия при изпълнението на Плана за действие за либерализиране на визовия режим с ЕС и няма никакви причини за отлагане на това решение, посочи държавният глава, съобщиха от президентския пресцентър.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Иракли Гарибашвили подчертаха силните връзки между българския и грузинския народ, които трябва да бъдат развивани. Държавният глава изрази категоричната подкрепа за евроатлантическата интеграция на Грузия, която е силен и надежден партньор на ЕС и НАТО в региона.

България и Грузия имат ключово значение за свързаността в Черноморския регион и потенциалът за сътрудничество по стратегически инфраструктурни и енергийни проекти е значителен, беше посочено по време на разговора. Двете страни подкрепят реализацията на Южния газов коридор, а Грузия е важен партньор по проектите за диверсификация на източниците и трасетата за доставка на природен газ за Европа и България.

Подчертан беше и интересът на България и на Грузия от осъществяването на проекта на Китай за изграждането на железопътен транспортен коридор по „пътя на коприната“, свързващ Азия с Европа.

Възможностите за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и българската подкрепа за осъществяваните в кавказката държава реформи също бяха акцент по време на разговора между президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Иракли Гарибашвили. Грузинската страна ще разчита на практическа българска подкрепа за провеждането на ключови реформи и за подобряване на законодателството на страната. Откроен беше също така потенциалът за сътрудничество в областта на транспорта и логистиката, енергетиката, информационните и комуникационните технологии, фармацията, земеделието и производството на храни.

Грузия трябва да използва възможността на България да определя регионалния дневен ред, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че страната ни председателства в момента водещия формат за регионален политическия диалог – Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, както и Комитета на министрите на Съвета на Европа. През септември 2016 г. България ще бъде домакин на срещата на президентите от Групата „Арайолуш“, което е още една възможност да бъдат обсъдени въпроси от ключово значение за страните от Черноморския регион, посочи още президентът Росен Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.