Ало измамници прибраха 9700 лв. от 82-годишна в Русе

Телефонни измамници успяха да й измъкнат около 9700 лв. от 82-годишна старица в Русе за мнимо лечение на роднина, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Наглеците държали близо 4 часа на телефона жената, докато я принудят да им даде съхраняваните 950 лв. и 2500 датски крони вкъщи и изтеглените 8000 лв. от банка. За да се се обади в полицията, мошениците я накарали да чака на линия до 22 ч. вечерта.

Излъганата пенсионерка твърдяла, че на телефона вкъщи й позвънил непознат мъж. Той се представил за лекар и я убедил, че брат й пострадал при злополука в чужбина. За лечението му били нужни медикаменти за 9000 евро, които после щели да се възстановят от Здравната каса.

Жената продиктувала номерата на банкнотите и ги пуснала през терасата на пристигналия куриер. Три часа по-късно й позвънил друг мъж. Той пък я подплашил, че е криминален полицай. За опита да я измамят, като изтегли и предаде 8000 лв. от банката, имало задържани. Те щели да останат в ареста, ако пенсионерката продиктува номерата на банкнотите като доказателство. Парите щели да й се върнат на следващия ден.
Бабата хвърлила през балкона и найлоновия плик с хилядарките, като й наредили да чака на линия до 22 ч. Едва тогава тя разбрала, че са я прецакали и сигнализирала в полицията.

Друга 86-годишна русенка пък била изиграна да даде около 3000 лв., за да имплантират медицински пластини на сина й в в чужбина. Мнимият доктор дори й дал телефонен номер да разговаря със собственика на магазин за медицински консумативи. Отначало той й поискал 36 000 лв., но приел да му плати само оставените 1000 евро и 1000 лв. Изпратеният куриер прибрал парите, а бабата се усетила по-късно за измамата.
Случаите се разследват от заведените досъдебни производства за престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони