С тържествено събрание ВТУ отбеляза студентския празник

С тържествено събрание Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” отбеляза студентския празник. Честването започна с приветствено слово на ректора проф. Христо Бонджолов. По негови думи 8 декември е един от най- хубавите, най- младите, най- светлите и усмихнати празници. “Университетът е огнище на знанието, а знанието е моторът на напредъка. Тук са се раждали и продължават да се раждат идеи, търсили сме съпричастност да ги реализираме. Идеите се раждат именно от младите хора”, посочи той и пожела весел празник на възпитаниците на ВТУ.

Тържественото събрание продължи с емоционално слово на заместник- ректорът доц. д-р Николай Проданов, който пожела на младите хора да бъдат търпеливи, упорити и толерантни по пътя към успеха. Присъстващите приветстваха председателят на Студентския съвет Петър Петров, както и Бартош Адамчевски от полския университет “Адам Мицкевич”

По традиция кметът на Велико Търново връчи Академичната награда на Общината. Тази година носителят на отличието е абсолвентът по психология Марина Матева. Призът е придружен с премия в размер на 5000 евро, припомниха от кметската администрация. Марина Матева бе поздравена и от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, който припомни взетото от местния парламент решение по време на сесията на 3 декември.

„Великотърновският университет е младото сърце на хилядолетния ни град. Той дава живот, цвят, творчески импулс и въображение на общността ни. Радвам се, че имам възможността да удостоя един млад и амбициозен човек с общинската Академична награда, която се връчва с 15-и път. Убеден съм, че ще помогнем за старта на кариерата на един отличен абсолвент на нашата Алма матер, притежаващ доказани качества и възможности”, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той припомни заслугите на предшественика си д-р Румен Рашев и бившия ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Иван Харалампиев за учредяването на отличието. „Още преди 15 години те са разбрали, че в България се води тиха „битка“ кой да спечели младите българи. Вярвам, че нашият град е мястото, където те са истински обичани и ценени, където се чувстват у дома си, където имат добри условия за образование, създаване на семейство, кариера и бизнес”, каза още Даниел Панов.

Марина Матева благодари за получената оценка за своя труд и усилия като студент. „Велико Търново е единственият град в България, където съществува подобна награда. Това е отлична възможност за един млад човек да постави началото на своя професионален път”, каза Матева.

Кметът Даниел Панов поздрави великотърновската академична общност, университетското ръководство, преподаватели, студенти и служители по случай студентския празник 8 декември. Кметът припомни история, разказвана от акад. Антон Дончев, с която подчерта колко е голяма ролята на висшето учебно заведение за просперитета на старопрестолния град. „Преди векове нашите славни предци изграждали Охридската книжовна школа. Построили сградите, направили алеите, но нямало сянка, която да пази от жаркото слънце. Дошли съветниците на Климент Охридски и предложили да бъдат посадени тополи. Погледнал ги мъдрецът и рекъл: “Тополата е меко и нетрайно дърво“. После бръкнал в джоба си, подал им шепа жълъди и казал да сеят дъбове, които са най-здравите дървета”, разказа Даниел Панов.

„Вие сте нашите дъбове. Вие сте хората, на които поверяваме Велико Търново и България през следващите 50 години. На вас възлагаме всичките си надежди и очаквания. Вие сте нашето богатство и нашата надежда за по-добри дни в този сложен, бурен и размирен свят. Нека успяваме заедно с вашата воля, знания, креативност и доверие”, обърна се към студентите Панов. Той заръча на младите хора, преподавателите и ректорското ръководство да пазят високия авторитет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и да защитават престижа на Велико Търново като водещ университетски център. „Университетът произвежда истински и достойни граждани, които ще съставят елита на обществото ни”, завърши кметът.

По време на церемонията бяха наградени редица студенти с високи постижения, бяха връчени грамоти на повишени в научна степен преподаватели. Днес ВТУ се сдоби с ректор за един ден. В тази роля влезе първокурсникът Димитър Димитров, който изучава право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл