Фандъкова: Залагаме на разработването на програма за доставка на електробуси в столицата

Ново е, че в следващите години залагаме разработването на програма, според възможностите на общината, да можем да започнем с доставката на хибридни на първо време, а дано и след това на електробуси, така че да подобрим чувствително системата на градския транспорт.

Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при подписването на Меморандум за развитие и ползване на електрическите превозни средства с “ЧЕЗ Разпределение България”.

По думите на Фандъкова, през последните години Столична община работи изключително сериозно за намаляване на вредните емисии на атмосферния въздух.

"Във всяка една от сферите имаме разработени програми и разбира се една от най-важните сфери по тази тема - това е транспорт", смята тя.

"За да можем да стимулираме използването на най-екологичния транспорт, през последните години на територията на Столична община бяха изградени 6 зарядни станции за електромобили, но за съжаление все още броят на електромобилите е много ограничен, но с няколко стъпки, които предприехме и благодарение на Българската асоциация за електромобили направихме тези стъпки да облекчим процедурите и да бъдат монтирани такива зарядни станции и съответно електромобилите да бъдат освободени от такса за паркиране", заяви кметът.

"Днес подписваме споразумението с ЧЕЗ, с което искаме да продължим тази политика да разширим мрежата от зарядни станции и да се надяваме, че ще има повече електромобили в България", посочи Фанндъкова и добави, че тази тема е заложена също в системата на градския транспорт.

"Особено мащабни са инвестициите в метрото, в електротранспорта с подмяната на 90% от тролейбусите, с новите трамваи. В момента тече процедура за закупуване на 5 нови трамвая. Очакваме и реновирани трамваи, които да дойдат от Швейцария", допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини