Варненец отива на съд за крупни имотни измами

Варненски Остап Бендер отива на съд за имотни измами в особено големи размери и подправяне на документи, съобщиха от държавното обвинение.

Районната прокуратура е повдигнала обвинение срещу 36-годишния Пламен Петров. За няколко месеца през 2011 г. бившият кредитен консултант във варненски банков клон успял да ощети двама души със 140 740 лв.

Първо измамил свой познат, че ще го представлява в публична продан на обявени от частни съдебни изпълнители три жилища. За всяко от тях Петров искал авансово по 10 процента от стартовата тръжна цена и така се сдобил в брой с 16 740 лв.

С втората си жертва той се свързал чрез сайт за запознанства. Научил, че жената е продала наскоро скъп имот. Тя му доверила, че иска да си купи ново жилище. Петров веднага пуснал въдицата с информация, че на публичен търг ще бъде разигран атрактивен апартамент в престижната Гръцка махала и предложил да я представлява.

Жилището действително се продавало, но от брокер. Петров го подлъгал, че ще го купи и взел ключ. Използвал го като доказателство пред дамата, че е спечелила наддаването. Срещу ключа получил от нея 124 000 лв. Жената обаче се усъмнила в коректността на сделката, направила проверка в кантората на посочения частен съдебен изпълнител и разбрала, че е измамена.

Петров обещал да върне парите, но цяла година не го сторил. Вместо това показал фалшиви документи с подпис и печат на управител на БНБ, че платената сума се проверява от Комисията по финансов надзор. Препатилата жена обаче потърсила БНБ и установила, че Петров отново я лъже. Накрая той подписал запис на заповед, че безусловно дължи 124 000 лв., които не е върнал и до момента.

По делото категорично е установено, че за схемите си Пламен Петров е изготвил различни фалшиви документи - на банки и частни съдебни изпълнители.

За извършените измами в особено големи размери законът предвижда от 3 до 10 години затвор и конфискация на половината от имуществото, уточниха от апелативната прокуратура. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони