Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Защитен свидетел обвинен в убийството на варненски диджей

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Йоана води любовна Fiesta от 20-метрова кула Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново

Цанко Цанков преплува Бургаския залив

ООН призова да се съберат 20 млрд. долара за хуманитарна помощ

Организацията на обединените нации (ООН) призова държавите да съберат рекордната сума от 20,1 млрд. долара за хуманитарна помощ. Тези пари трябва да помогнат на 87 милиона души в 37 страни през 2016 г., съобщи Ройтерс.

„Общата картина е мрачна“, обясни Стивън О‘Брайън, заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси. Помощта е насочена за страни като Йемен, Сирия, Ирак и Южен Судан. Според организацията сумата е пет пъти по-висока в сравнение с разходите преди едно десетилетие.

„Разбира се, това са много пари, но ако ги сравним с разходите за военни операции или за спасяване на икономиките на закъсали страни, сумата е напълно постижима“, съобщи Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш.

Средствата на хуманитарните организации на ООН и сега не достигат. По данните им те са събрали само половината от поисканите през 2015 г. 19.9 млрд. долара, като дефицитът за тази година може да достигне до 10.2 млрд. долара, което също е рекорд. Средствата, които идват главно от правителствата на страните от ООН, отиват за медицинска помощ, храна, подслон, закрила и др., припомня ABC.

Сумите са насочени към подпомагане на хора, пострадали по различни причини – от военни конфликти до природни бедствия. Според ООН в последните години над 60 милиона души са били принудени да напуснат домовете си – най-високото подобно число след Втората световна война.

„Човешкото страдание достигна равнища, невиждани след Втората световна война“, обясни още О’Брайън. Той съобщи, че прогнозите за следващата година са за по-големи щети от природни бедствия заради явлението „Ел Ниньо“, което вече предизвика рекордни суши в части на Южна Америка и Африка.

Въпреки това конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен и Южен Судан и през 2016 г. ще продължат да са сред основните причини за отпускане на хуманитарна помощ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.