Турция протестира за руски военен, позирал със зенитна ракета на Босфора

Турция официално протестира пред Русия по повод снимка на руски военен на борда на десантен кораб, на която той позира с преносим зенитен комплекс, докато корабът преминава през Босфора.

Посланикът в Анкара бе извикан в понеделник във външното министерство за връчване на нота заради инцидента, определен от турците като провокация, съобщава вестник "Хюриет".

"Демонстрирането от руски войник на ракетна система или нещо приличащо на нея, докато преминава на борда на руски боен кораб, е провокация. Ако сметнем, че има ситуация на заплаха, ще реагираме по съответния начин", коментира външният министър Мевлют Чавушоглу.

Снимките бяха показани от новинарския телевизионен канал NTV, но нямаше потвърждение за автентичността им. Извикването на руския посланик вече дава авторитетност на съобщението. То още не е коментирано по никакъв начин от Москва.

Медиите описват, че става дума за кораба "Цезар Куников" и за зенитния комплекс 9K38 "Игла", известен по стандартите на НАТО като SA-18. Корабът е преминал през Проливите на път за Средиземно море.

Анкара не е блокирала преминаването на каквито и да е руски кораби през Босфора и изцяло спазва Конвенцията от Монтрьо, каза ден по-късно министър Чавушоглу. Но той припомни, че "спазваме конвенцията за корабите, които трябва да бъдат пропускани и които трябва да бъдат спирани, така че Русия е редно да се откаже от провокативни действия."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят