Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

България е сред шестте най-засегнати в света от бедствия през 2014 г.

Три балкански държави, засегнати от най-тежките от 120 години насам наводнения, са сред шестте най-пострадали от крайности във времето през миналата година.

Сред тях е и България, заемаща шесто място в света, заради наводнения и градушки, отнели живота на 31 души и нанесли тежки щети на реколтата и туризма. Другите две страни са Сърбия под №1 и Босна и Херцеговина под №3 в класацията, пише „Дневник“.

Година по-рано България е била на 77-о място, лидерът Сърбия – на 93-о, а Босна и Херцеговина – на 89-о.

Заключенията са на международна група за изследване ефекта от промените в климата в периода 1995 – 2014 година, предвождана от организацията Germanwatch.

В челната десетка са още Афганистан (2), Филипините (4), Пакистан (5), Непал (7), Бурунди (8), Боливия (9) и Индия (10).

„При затоплящ се климат хората трябва да свиват тенденцията на внезапни и проливни валежи“, казва Зьонке Крефт, един от авторите на Global Climate Risk Index. Той допълва, че през миналата година балканските страни са получили помощ от Фонда за солидарност на ЕС, който може да стане прототип на подобен световен фонд, ако тази седмица има сделка на конференцията на ООН за климата в Париж.

Основните данни, използвани за Индекса на глобалните климатични рискове, идват от застрахователния гигант Munich RE. Според тях наводненията в Сърбия от май 2014 г. са нанесли щети за над 2 милиарда долара, а в Босна и Херцеговина са били евакуирани заради порои и свлачища повече от 90 000 души.

Освен наводненията в Източна България от юни 2014 г., авторите отбелязват и градушката в София от 8 юли миналата година. Като цяло, щетите за България от природни бедствия, изчислени в покупателна способност на населението (РРР), наближават 2.4 милиарда долара. Авторите обясняват, че използват този показател, защото той демонстрира не абсолютен размер на щетата, а сравним икономически ефект – с 1 долар, изгубен заради бедствие, фермер в Индия, например, би могъл да си купи доста повече неща, отколкото един американец, изгубил същата сума.

За целия анализиран период 1995-2014 г. най-пострадалите държави са Хондурас, Мянмна и Хаити. В тазгодишното 11-то издание на Climate Risk Index авторите отбелязват, че данните не претендират да са опит за изчерпателна класация за застрашеност от климатичните промени, а че са предупреждение, че определени райони може да зачестят екстремни и внепазпи прояви на времето.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.