Сръбски министър уволнен заради сексистки коментар: Обичам журналистите, които коленичат толкова лесно

Министърът на отбраната на Сърбия Братислав Гашич изгуби поста си заради обида, нанесена на журналист, съобщи Ройтерс.

"Обичам журналистите, които коленичат толкова лесно", е казал Гашич на жена репортер, предизвиквайки вълна от критики срещу себе си заради неуважителното сексистко отношение.

Коментарът е направен пред група репортери в сръбския град Тръстеник. Журналистката е коленичила, за да позволи на колегата си оператор да заснеме пристигащия на събитие министър, което е станало повод за неуместното изказване.

"Не може да остане на позицията на министър на отбраната след такава обида", заявява министър-председателят на Сърбия Александър Вучич.

Впоследствие Гашич се е извинил, заявявайки, че "искрено" съжалява за "срамното си и скандално поведение". Вучич обаче беше категоричен, че "няма извинение за това, което Гашич е направил", а "извинение не е достатъчно".

Според медията, за която работи журналистката, коментарът на министъра не само е сексистки, но и изразява "ясно политическо отношение".

"Стана ясно в каква позиция журналистите са приемливи за него, за неговото министерство и за правителството, на което е член. Те са приемливи, когато коленичат пред изпълнителната власт", заявиха от медията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят