На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

Ново отличие за Медицинския университет във Варна – специална награда в конкурса „Сграда на годината 2015“

Медицинският университет във Варна, който през последните няколко години се превърна в предпочитано място за обучение по медицински науки както за българи, така и за младежи от цял свят, спечели ново отличие. Този път високата оценка за университета идва от най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата – националния конкурс „Сграда на годината 2015“. Авторитетното 24-членно жури, съставено от уважавани представители на професионалните общности, определи СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА в категория „Сгради Образователна инфраструктура“ да бъде връчена на МУ-Варна за новото бижу на Факултета по фармация.

Модерната, високотехнологична 9-етажна сграда на Факултета по фармация бе открита на официална церемония в средата на октомври, само една година след първата копка и старта на строежа. На разположение на студентите и преподавателите от МУ-Варна са две учебни аудитории с 92 и 98 места, лекционна зала със 70 места, заседателна зала с 30 места, четири семинарни и учебни зали. Във Факултета по фармация са разположени още много лаборатории, съобразно нуждите на процеса на обучение, библиотека с читалня, хранилище и компютърни зали, осигуряващи самоподготовката и достъп до професионална информация на студентите. За обучението на бъдещите магистър-фармацевти е предвидена и учебна аптека, спомагаща практическата насоченост на учебния процес и панорамно интернет кафе на последния етаж с музейна експозиция на растителни видове с приложение в лечението и практиките на фармацевтиката.

През последните две години, благодарение на значителни инвестиции в образователната инфраструктура, дигиталните технологии, кадрите и отличния мениджмънт на ръководството, МУ-Варна увеличава двойно капацитета си и преминава необходимата за това акредитация. В морската столица се обучават над 5 000 студенти, докторанти и специализанти. По специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ се обучават студенти и във филиалите в Сливен, а от тази учебна година и във Велико Търново и Шумен. Студентите там слушат в реално време лекциите, на които присъстват и колегите им във Варна. Над 1200 студенти от 44 държави в света вече са направили избора си на базата на обективна оценка за това, какво предлага университетът и какво е качеството на подготовка, която той дава. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от страните членки на Европейския съюз, Германия, Великобритания, Испания и др. Чуждестранните студенти имат възможност да се обучават както на български език, така и в англоезични програми.

Методите за преподаване във варненския Медицински университет са сравними със световните образователни лидери. Внедрена е дигитална платформа за дистанционно обучение „Blackboard“, която се използва от водещи университети в САЩ, Великобритания и други страни и на която се изнася целият лекционен материал. Тези лекции са интерактивни и във формат, който позволява диалог със съответния преподавател. Така, независимо в коя точка на света се намира студентът, той може да чете лекциите си и да задава въпроси за това, което не му е ясно. Turning Point Technology пък е най-модерната система за текущо оценяване степента на усвояване на предавания на лекции учебен материал, която функционира от тази година в Медицински университет – Варна. Студентите по медицина във Варна имат възможността да изучават анатомията на човека посредством интерактивни методи и 3D технологии. Виртуалната микроскопия им позволява да наблюдават микроскопски препарати с максимално качество на изображението.

До края на 2015 г. предстои да бъде въведено и обучение в симулационен център, което ще даде възможност да се интегрира клиничното в предклиничното обучение на бъдещите лекари на един още по-ранен етап от образованието. Практическите си занятия бъдещите медици провеждат в една от най-модерните и високотехнологични болнични бази в България – Университетската болница „Св. Марина“ и в единствения Университетски медико-дентален център.

Дипломите, които Медицински университет – Варна издава, са признати в цяла Европа.

През 2015 г. на вълнуващи тържествени церемонии дипломите си получиха 152-ма лекари от 8 държави, 70 лекари по дентална медицина, 245 здравни специалисти – акушерки, медицински сестри, специалисти по управление на здравните грижи, здравен мениджмънт, обществено здравеопазване и фармацевтичен мениджмънт, а Медицински колеж завършиха успешно 166 абсолвенти от седем специалности: рехабилитатор, помощник-фармацевт, медицински лаборант, зъботехник, инспектор по обществено здраве, рентгенов лаборант и медицински козметик. Предстои да бъдат дипломирани и магистър-фармацевтите от втория випуск на Факултета по фармация в МУ-Варна. Тези кадри намират веднага реализация както в страната, така и в чужбина. Голяма част от завършващите откриват във варненския Медицински университет и академична среда, предлагаща добра възможност за кариерно развитие.

Освен инвестициите в модерна инфраструктура и иновативни технологии в образованието студентите в МУ-Варна се радват и на обновена спортна база и професионални треньори. През 2015 г. студентските отбори по плуване, футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса, лека атлетика, боулинг на Медицинския университет завоюваха победи и медали в националните и регионални универсиади и спортни турнири. Първо място и шампионска титла на Варненската универсиада, почетна купа за феърплей и отлично представяне „Проф. Никола Хаджиев“ на IV-тите Летни университетски игри, златни, бронзови и сребърни медали от националния университетски шампионат по плуване са само част от многобройните спортни успехите на студентите.

Всичко това е повод 8 декември да отпразнуват гордите, удовлетворени и уверени студенти от Медицински университет – Варна, които утре ще бъдат знаещите и можещите високообразовани лекари и здравни специалисти на България и света.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.