Шефът на щангите Неделчо Колев: Не водя война с министър Кралев, а да спасим щангите

Президентът на Българската федерация по щанги (БФЩ) Неделчо Колев рядко говори пред медиите, но както сам призна, атаките в последните няколко дни му идват в повече. Той се съгласи да говори пред „Труд“ за възникналото напрежение след световното първенство в Хюстън, където само един наш щангист влезе сред първите 20 в класирането, а България взе три квоти за олимпиадата.

Впоследствие спортният министър Красен Кралев нападна остро ръководството на БФЩ, а открито централата атакува и националът Александър Димитров, който бе на световното, но не участва, с мотив че е контузен.

 - Понасяте много удари, г-н Колев, и то от най-високо ниво в лицето на спортния министър Красен Кралев. Състезателят Александър Димитров също ви атакува. Какво се случва?

 - Още с прибирането си от световното в САЩ казах, че министър Кралев е подведен. И случаят с Димитров го доказва. Състезателят е накаран да говори така и той просто е изпълнител, но кой е в основата не мога да кажа.

- Каква е истината за него, защото той самият твърди, че е накаран едва ли не насила да замине и да вдига в Хюстън, а бил контузен?

 - Той няма контузия. Но нека започна малко по-отдалеч. Имахме субсидиране и лагер преди световното, но незнайно защо парите бяха спрени. На лагер бяха и тези щангисти, които трябваше да заминат. Но всичко приключи, затворихме залата и освободихме състезателите. Тогава получихме писмо от Тамаш Аян (президент на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) б.р.), че сме глобени с 500 000 долара. Но забележете - това писмо идва далеч преди конгреса на МФВТ в Хюстън, на който бе утвърдена глобата. Как така той решава без управителния съвет? В писмото пише, че в рамките на 30 дни можем да участваме на състезания, тоест на световното.

 - И решихте да заминете...

 - Не е така, защото нямахме субсидиране и пари за самолетни билети. Два или три дни преди първенството ми се обади лично Аян и ме попита дали ще пристигнем в Хюстън. Отговорих - не, а той ми каза: „Това е много лошо за вас.“ После от министерството ни казаха тръгвате и министър Кралев лично разпореди да се отпуснат пари. Това става два дни преди заминаването. Веднага се обадих на треньора Иван Иванов, че тръгваме. Той качи на колата си някои от състезателите и ги докара в София. Едва намерихме места в самолета и платихме билетите с мои пари.

 - Атакуват ви защо е трябвало да се пътува за световното, след като сме нямали подготвени щангисти?

 - Иван Иванов бе в постоянна връзка със състезателите и те му докладваха в какво състояние са. И така идваме до Александър Димитров. Той имаше състезание в Германия две седмици преди това, на което вдигна приличен двубой. Когато Иван му се обадил да се стяга за Хюстън, го е питал: „Можеш ли да повториш резултата от Германия на световното?“ Той му казал - да. И вече се правят сметки, че влизането в първите 20 само на двама състезатели ще ни оставят в квотите за олимпиадата. Такава беше целта - да запазим класирането.

 - Но Кралев твърди, че и без това световно сме щели да имаме отново три квоти...

 - Резултатите излязоха и всеки може да види - ако не бяхме участвали на световното, изпадахме изобщо от квотите за олимпиадата.

 - Друго твърдение на Кралев е, че дори и да имаме квоти, нашата страна няма право да участва на олимпиадата. Казал му го е Тамаш Аян...

 - Нали затова водим тези дела. Както разбрахте от разговора ви с адвокат Борис Колев, стопирахме изпълнението на налагането на глобата.

 - На срещата с Аян в Хюстън научихте ли нещо ново и различно?

 - Не, но се зарадва, че сме там.

 - Екскурзия ли беше това първенство, както го нарече Кралев?

 - Стига с тази екскурзия... С нищо не сме го подвели. Някой може ли да гарантира какво ще се случи на състезание. Един велик руски щангист на две олимпиади хвана нула, едва на третата стана шампион. А той бе класи над другите. Казва се Давид Ригерт и тези, които следят щангите, знаят за какъв спортист говоря. И той ли е подвеждал неговото ръководство? Точно Александър Димитров подведе нас и министъра. Кралев се изказа, че искал да му стисне ръката. Пак се връщаме на въпроса с Димитров. На самото световно аз бях на тренировки и той вдигаше нормално и не се оплака. После изведнъж се контузи. А в края на ноември отново участва в Германия. Как така оздравя толкова бързо? Нека сега министър Кралев му стисне ръката на героя, който вдига в Германия, но не и за България. Кой сега е подведен? Питаха ме защо не сменим щангистите за световното. Ами нали всеки знае, че американски визи се вадят няколко месеца по-рано. Как да сменим състезателите два дни преди световното?

 - Ако Димитров бе вдигал в Хюстън, имахме ли шанс за 4 квоти?

 - Въпросът е друг - защо той постъпи така? Има и още въпроси. Защо никой не потърси отговорност за човека, заради когото страдат щангистите и техните семейства? Беше доказано, че те са невинни, но сега страдат. Преди световното министър Кралев не пожела да ме приеме, за да му разясня в детайли ситуацията. Сега отново нямаме комуникация, чета какво казва по медиите. Аз с него война няма да водя, нашата битка е да спасим щангите, защото отново казвам - невинни сме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт