Ботаническа градина като в двореца Шьонбрун ще правят в Пловдив

Ботаническа градина, подобна на тази в двореца Шьонбрун във Виена, но в умален вариант, ще правят в Пловдив в парка зад Природонаучния музей и Централния дом на младоженците, съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев.

"Заради изграждането на Ботаническата градина с открити и закрити оранжерийни пространства ще се наложи да се преработи проекта за Дондуковата градина, която е първият градски парк не само в Пловдив, но изобщо и в България. Идеята е да се впише духът на първия парк с идеите, вложени тогава, с възможност за открити пространства и закрити оранжерийни площи", уточни градоначалникът Тотев.

Директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев допълни, че първият парк в следосвобожденска България е направен през 1878-1879 г. по идея на княз Дондуков-Корсаков, оглавявал по онова време временното руско правителство със седалище Пловдив, и впоследствие е кръстен на него.

През 2016 г. Община Пловдив предвижда и разширяване на Природонаучния музей, който само за един месец след отварянето си след основна реконструкция и модернизация, е реализират над 50 хиляди лева приходи.

Кметът Иван Тотев съобщи, че се предвижда изграждане на топла връзка между сегашната сграда на Природонаучния музей и намиращата се в съседство кръгла ритуална зала "Лотос" на Централния дом на младоженците, в която по време на социализма се правеха кръщенета, но от години на практика не се използва за нищо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони