Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Срещите на министрите – задължително „на светло“

Срещите на властта ще трябва да се провеждат при пълна прозрачност. Това предвижда поправеният проект на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Премиерът, заместниците му, министрите, областните управители и кметовете ще бъдат длъжни да оповестяват публично информация относно всички проведени от тях срещи. Съобщението трябва да съдържа информация за датата, мястото, имената на лицата и темата на срещата. То трябва да се появи на сайта на съответната институция в двуседмичен срок след срещата.

Всеки, който разполага с данни за корупция, може да подаде сигнал до Националното бюро. Директорът на бюрото е длъжен да осигури технически възможности това да става така, че да има комуникация с автора на сигнала, но да не се разкрива неговата самоличност.

След като първоначалният вариант на закона бе отхвърлен от парламента през септември, сега той влиза със 100 промени. Изменени са спорните текстове за назначаването на директора и зам.-директора на Националното бюро и възможността за разглеждане на анонимни сигнали. Разписани са допълнителни гаранции за независимост на Националното бюро и срещу евентуално оклеветяване на проверяваните.

В новия проект се предлагат два варианта на избор на директор и зам.-директор на бюрото. Първият е всяка парламентарна група да излъчи кандидати, които да бъдат обсъдени и гласувани в пленарната зала. Ще бъде избран този, който получи гласовете на половината от присъстващите в пленарната зала депутати. След това президентът трябва да издаде указ за назначаването. Другият вариант е създаване на комисия от представители на парламентарно представените партии, Министерския съвет и Висшия съдебен съвет. Номинираните трябва да представят до 14 дни писмена концепция и да бъдат изслушани пред комисията.

Всеки сигнал трябва да съдържа имената и длъжността на лицето, данни и описание на нарушението, място и период на извършването му. Изисква се позоваване на документи или други източници. Всеки сигнал ще бъде подложен на предварителна 7-дневна проверка от инспектор. Тя завършва с констативен акт, който съдържа по какъв начин и какви факти са установени, и накрая – има ли или липсват достатъчно данни за корупционно поведение. При достатъчно данни се образува производство.

Инспекторите са длъжни да не разкриват самоличността на автора на сигнала и да не разгласяват фактите, които са узнали. Те трябва да опазват поверените им писмени документи от нерегламентиран достъп на трети лица. Информацията по проверката е служебна тайна и инспекторите може да бъдат преследвани от закона, ако изтекат данни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.