80 събития за шест дни на Панаира на книгата в НДК

Повече от 200 български и чуждестранни издателства ще представят най-новата си продукция по време на 43-тия софийски международен панаир на книгата в НДК. Форумът, организиран от асоциация “Българска книга”, отваря врати на 8 ноември в 11 ч и ще продължи шест дни. Специален гост на откриването ще бъде Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели.

Освен в Мраморното фоайе и на първите три етажа, където традиционно се разполагат книжните щандове, тази година съпътстващата програма от Софийския международен литературен фестивал (в рамките на панаира) ще се случва в още две новооткрити зали - Литературен клуб “Перото” и “ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс”. До неделя се очакват повече от 80 премиери на книги, срещи с автори и издатели, литературни дискусии.

По традиция един от етажите е посветен на световната литература, където свои книги ще представят издатели от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран. Специалният акцент на тазгодишното издание на литературния фестивал обаче е върху авторите от Иберийския полуостров, което е своеобразно продължение на т.нар. испанска тенденция в културния ни живот тази есен (все още продължава изложбата на Пикасо в “Квадрат 500”, проектът “Еструна” направи уникална испанска гала в зала 1). Очакват се двама от най-четените днес в Испания автори - Маркос Хиралт Торенте, за да представи “Време за живот”, и Лоренсо Силва с криминалния роман „Знакът на меридиана”. Прочутият драматург Жорди Галсеран дори няма нужда от представяне, пиесите му “Дакота”, “Канкун”, “Бурунданга” и “Методът Грьонхолм” се играят с успех на българска сцена. Той ще дава автографи върху томчето “Девет пиеси” и в НДК, и в Сатиричния театър.

И писатели от Македония са поканени на панаира. Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска ще пристигнат за премиерата на българските издания на техните „Салджията от Вардар“ и „Вишнева хроника”. Читателите ще могат да разговарят и с немския писател Петер Ваверцинек (“Безмайчинство”), с унгарците Михай Золтан Над („Копелето на сатаната”) и Ласло Мартон („Принудително освобождение”), с румънеца Чезар-Паул Бадеску (“Младостта на Даниела Наниста” и „Светлина, моя любов”) и др. И много български писатели ще представят най-новите си творби, сред тях са Теодора Димова („Ороци”), Ангел Игов („Кротките”), Георги Борисов („Нищо”), Людмил Станев („Събрано”), Владимир Левчев („Точно време”), Весела Люцканова („Досие на убиец”) и др.

На 11 декември в рамките на панаира ще разберем и кой печели литературната награда „Златен лъв”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура