Президентът Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки Много е важно България да не остава без политическа опозиция, заяви държавният глава

Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

Не смеем да се оплакваме, само 491 жалби на пациенти срещу лекари в доболничната помощ

491 жалби до НЗОК, от които само 189 основателни, са подали от началото на годината пациенти, които не са били доволни от грижите в извънболничната помощ. В най-масовия случай поводът е извършена в непълния обем дейност – например от три предвидени прегледа или изследвания са извършени два или е имало отказ за издаване на направление.

Това съобщи вчера д-р Галя Йорданова, началник на дирекция в НЗОК. На трето място сред най-честите оплаквания е нарушаване на правото на избор при лечение. Следват жалбите за доплащане за дейност, която касата покрива, и за грубо отношение от лекар към пациент. Имало и случаи с ругатни от лекари. Тези казуси се подават и на Етичната комисия на БЛС. „Българите са скептични, доверието им в системата и в държавата е ниско, затова не се жалят на НЗОК. Те не вярват, че оплакването ще стигне до когото трябва и че ще промени нещо“, коментира пред „Труд“ д-р Станимир Хасърджиев, представител на пациентите в НЗОК. Той призова българите да сезират за нередности и пациентските организации.

От догодина анкетьори от НЗОК ще ни питат дали сме удовлетворени от проведеното лечение. При системни нарушения и лошо качество касата ще къса договора си с джипито, с клиники или болници.

У нас средно едно джипи се грижи за 1749 здравноосигурени. (през м.г. те са били 1649). Най-много пациенти се падат на личните лекари в Кърджали – по 2602-ма осигурени, и в Разград – по 2592-ма. Най-малко натоварени са докторите в Плевен – с по 1346 души, и в Добрич – с по 1456.

От първи април догодина

Плащат 9 групи медицински изделия

От 1 април догодина НЗОК ще плаща за 9 нови групи медицински изделия. Те ще се ползват при лечение в онкологията, кардиологията, неврохирургията, диабета и на сензорните органи. Това съобщи Йорданка Вълчева, и. д. шеф на лекарствената дирекция в НЗОК.

От 149 през 2001 г. днес болниците в България са 312. 108 от тях са частни, разполагат с близо 13 000 легла, но лекуват пациенти само по 1/3 от клиничните пътеки и по 1/5 от клиничните процедури. Това заяви д-р Страшимир Генев, началник на дирекция „Болнична помощ“ в НЗОК. Той посочи, че откритите частни лечебни заведения през 2011 и 2012 г. са започнали с годишно финансиране от 16,137 млн. лв., а 3 години по-късно то набъбва на 101,5 млн. лева.

Изписват неизлекувани

„С появилите се нови болници НЗОК се подлага на силен финансов натиск, защото както се казва в един френски израз – всяко новосъздадено болнично легло си намира своите пациенти“, каза още д-р Генев.

При проверки било установено също, че клинични изпитвания се отчитат като дейност по клинични пътеки, което е абсолютно неприемливо, но много трудно се доказва.

Най-често кантрольорите на НЗОК налагат санкции на болниците заради неизпълнени показания за лечение и на критериите за дехоспитализация. Във втория случай това означава, че с каквито тревожни показатели е приет даден пациент, така е и изписан, т.е. неизлекуван. На трето място по честота е нарушението за неправилно попълване на отчетите към касата.

НЗОК си връща 14 млн. лева

Очаква се НЗОК да върне в бюджета си близо 14 млн. лв. чрез санкции и неоснователно взети пари от лекари и болници.

НЗОК е платила 1,7 млн. лв. за неизвършени в целия обем дейности в извънболничната помощ, пак в нея е написала санкции и за 1,8 млн. лева.

За още 10,328 млн. лв. са наложените глоби в болничната помощ (от 1 януари до 31 август). М. г. те са били за 10,9 млн. лв., през 2013-а – 6,4 млн. лв. „Имаме проблем с контрольорите – най-младият е на 56 г. и има голямо текучество“, казаха от НЗОК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.