Програмата мачка „Левски“ и футбола

Днес „Левски“ играе 4-ти мач за 10 дни и то - 1/4-финал за купата с „Литекс“ в Ловеч. Волно или не БФС нареди на „сините“ програма, способна за съсипе сезона.

На 29 ноември отборът удари „Славия“ с 2:0 на „Аспарухов“, а след 2 дни почивка падна от „Берое“ с 0:1 в Стара Загора. Последваха пак 2 дни отдих и 0:0 с „Ботев“ в Пловдив. „Левски“ загуби 5 точки за 3 двубоя, след като по-рано изпусна също толкова за 9. Серията „два дни ваканция - мач“ завършва в Ловеч.

За всички ли е така? Не.

„Литекс“ също е мачкан от тежък календар, като играе 4 двубоя за 11 дни. А останалите от елита, които продължиха за купата? „Монтана“ като „оранжевите“ има каре мачове за 11 дни, „Черно море“ за 12, „Берое“ за 13. Цифрите показват кой е най-ощетен и кой - погален. Вероятно е съвпадение фактът, че варненци, ловчанлии и старозагорци имат членове на изпълкома, а „сините“ и „Монтана“ - не.

При подобно струпване на мачове губи и даден клуб, губи и футболът - играта става още по-сива.

Тенденция или недомислица на БФС - недоказуемо е, а и въпрос на мнение.

Оправдание с тв интереси? В Нова ще са аматьори, ако не съзнават - балансирана програма вдига качеството на продукта за екрана.

Първосигнално може да се отсече: „В цял свят е така.“ Не, не е точно така. Има и тънкости. Ето сега програмата на „Реал“ повтаря „синята“. „Кралете“ във вторник приемат „Малмьо“ в Шампионска лига, което е 4-ти мач за 10 дни. Но в Испания турнирът за купата е в ранна фаза, а и на „балета“ не се трупат 3 тежки гостувания поред като на „Левски“.

Обикновено се прилага ритъм „2-3-2“ като дни почивка, спазено и от БФС за всички освен за „Левски“, който е на „2-2-2“. А в събота, след още само 3 дни отдих, отборът приема „Литекс“ в шампионата. Докато след своята тежка серия „Реал“ ще играе чак в неделя - в Испания явно мислят.

БФС можеше поне да изтегли „Левски“ - „Славия“ за 28 ноември, за да не дава факти за теза за ощетяване на клуб и в първенството, и за купата. Докато „Лудогорец“ (с член на изпълкома), без да играе 1/4-финал, имаше шампионатен мач още на 27 ноември. „Левски“ игра последните си 3 двубоя в „А“ група за 7 дни, а първенецът - за 9, и то без да има дуел за купата.

Този период може да се окаже решаващ за проваляне на „синия“ сезон и за двата трофея. И точно в този период „Лудогорец“ настигна и измести от върха „Левски“...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ