Янева не се яви във ВСС за очна ставка с Ченалова (обзор)

Уволнената съдийка се срещала с премиера Борисов заради интервю на френския посланик

Адвокат Тодоров: Не съм мъжът от записа

Очната ставка между уволнените съдийки от Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и Румяна Ченалова не се състоя вчера. Двете бяха привикани за изслушване заради изтеклите записи на техни разговори, добили известност като „Яневагейт“.

Кадровиците настояваха двете да се изправят очи в очи, тъй като при предишно изслушване във ВСС Янева заявила, че не помни такива разговори, а Ченалова - напротив. Очната ставка се провали заради отсъствието на Янева. Вместо нея в съвета дойде адвокатът й, който донесе нейни писмени отговори.

„Явно се притеснява“, обясни си отсъствието й Ченалова. „Мен ме питаха срещала ли съм се с Бойко Борисов. Заявих, че съм се срещала след изявлението на френския посланик“, каза тя. В интервюто Ксавие Лапер дьо Кабан я определи като „гнила ябълка“ заради нейно решение по дело.

По Би Ти Ви по-късно заяви, че сама потърсила премиера, а той само я изслушал. Що се отнасяло до мъжа от записа – той не бил магистрат.

За изслушване вчера във ВСС се явиха и трима от членовете на ВСС, споменати в записа, както и адвокат Иван Тодоров. Той бе викан, тъй като Ченалова го посочила като един от хората, които засичала в кабинета на Янева. Тодоров не отрече, че познава Янева. Но уточни, че срещите им били „официални и в кабинета й“. Преди години тя се свързала с него заради обжалване на избора й за шеф на СГС. Срещали се и за покупка на книги от дружество, в което Тодоров има акции, и за годишни абонаменти. Ченалова не познавал. За последните 5 г., от 109 дела на неговата кантора едва три били разпределени на нея. Тодоров заяви, че не e мъжът от записа, за което го питали във ВСС.

Да бъдат изслушани вчера бяха извикани и адвокатите Теодора Дренска и Момчил Мондешки. Дренска пратила писмени отговори, а Мондешки не отишъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право