Неофит протестира с камбани и молебен пред съда

„Будител“ настоява катедралата да е всенародна, а БПЦ иска да запази собствеността си

Патриарх Неофит призова съдиите да са честни и добри

Тревожно биене на камбаните на всички столични храмове, протест на десетки свещеници и епископи и молебен на тротоара пред Върховния административен съд (ВАС) белязаха делото за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски“ вчера.

На крака дойде и патриарх Неофит.

До съдебната битка се стигна, след като през октомври м.г. служебният кабинет „Близнашки“ обяви храма за частна държавна собственост. Два дни по-късно беше подписан и договор, по силата на който Българската православна църква стана собственик на патриаршеския храм. Срещу това обаче се обявиха от културно-историческо дружество „Будител“ и внесоха жалба във ВАС. Сега съдът трябва да се произнесе по допустимостта й.

„Не е спазен правилникът на Министерския съвет и сроковете. Една такава процедура трае обикновено 8 седмици - това са два месеца, те го направиха за 8 дни", заяви Веселин Станков, който е сред жалбоподателите. Той смята, че БПЦ трябва да управлява храма, както е било през последните 90 г., но собствеността трябва да е всенародна.

„Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече“, заяви патриарх Неофит. Той определи като „изненадващи“ жалбите. Уточни, че не познава хората от „Будител“ и допълни, че вероятно имат своите виждания.

Появата на патриарха създаде суматоха в съда. Една мирянка се опита да вземе автограф от него, но беше спряна.

Адвокатите на БПЦ поискаха жалбите на „Будител“ да бъдат отхвърлени, защото дружеството нямало правен интерес. Съдът има 30 дни да се произнесе.

Ловчанският митрополит Гавриил:

Църквата се грижи най-добре

„Храмовете са строени предимно с дарения на хората, но винаги ги е стопанисвала църквата, тя знае най-добре как да се грижи за тях.“ Така Ловчанският митрополит Гавриил коментира спора за собствеността на храма. „Правдата е, че православните храмове принадлежат на Българската православна църква - това е правдата, очевидно е”, коментира отец Кирил от църквата „Св. св. Петър и Павел”. Той и още десетки свещеници дойдоха да подкрепят БПЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право