НЕК излезе на плюс през октомври

Затъналата в дългове НЕК е успяла да излезе на плюс през октомври т.г. за първи път от много време насам. Това съобщиха енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов на конференция в София.

Положителният финансов резултат е само за октомври и възлиза на 14,7 млн. лв. През юли месечният дефицит на НЕК е бил 64,5 млн. лв., през август намалял на 29 млн. лв., през септември е бил 22 млн. лв., след което електрокомпанията е излязла “на зелено”. Положението ще се подобри съществено, след като в НЕК влязат и парите от фонд “Сигурност на електроенергийната система” към края на годината, каза Иванов. В този фонд се внасят 5% от приходите от продадения ток, а държавата влага 71% от постъпленията от търговия с вредни емисии.

Министър Петкова посочи, че ако към края на септември 2014 г. текущите загуби на НЕК са били 324 млн. лв., година покъсно те са вече 218 млн. лева. Въпреки това общият дефицит на НЕК към момента е 3,7 милиарда лева. От тях 1,4 млрд. лв. се дължат на разликата между по-високите цени, на които купува тока, и по-ниските, на които го продава.

Енергийният министър съобщи още, че в момента се готви график за преговори с деветте банки, които са се съгласили да отпуснат заем на БЕХ за покриване на дълговете на дъщерната й НЕК към двете т. нар. американски централи. По този начин ще влезе в сила договореното намаление на цените на тока от тях. Договорката с двата теца обаче беше това да стане до края на 2015 г. и сега с тях трябва отново да се преговаря, за да се удължи срокът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес