Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

82-годишен пенсионер от години не ползва парно, но е осъден да плати хиляди

Европейска директива 2011/83 забранява принудителното събиране на такси за услуги, които не са желани от потребителите, включително за централно отопление. Директивата на практика забранява принудителното събиране на такса „сградна инсталация“, която по принуда плащат отказалите се от парно българи, отбелязва БиТиВи.

Важи ли тази европейска защитна мярка за българските потребители?

82-годишният инж. Здравко Цонев е участвал в проектирането на блока, в който живее и до днес. Още при строежа на 16-етажната сграда в столичния квартал „Младост“ през 80-а година решили да изолират тръбите за парното, за да не се пилее енергия.

„Всичко е изолирано и зазидано, няма никаква топлина”, обясни той. Затова дори стените, през които минава парното, са студени.

Инж. Цонев е експерт по силни и слаби токове, бивш преподавател, но пенсията му не стига, за да плаща за парно. Затова е принуден официално да се откаже от ТЕЦ-а и да свали радиаторите си още преди 12 години. Но „Топлофикация“ продължава да праща солени сметки на пенсионера.

„По време на сезоните 70-80, понякога 90 лева. Това е някакво наказание към мен. До 2011 г. над 5500 лева съм платил”, заяви Цонев.

Инженер Цонев е със зимни палта в хола му, но монополистът твърди, че пенсионерът се топли от сградната инсталация.

От 2011 до 2013 година Здравко Цонев спира да плаща за услугата, която не ползва. Прави професионална експертиза, за да докаже, че не получава никаква топлина от ТЕЦ-а. Но вместо той да осъди монополиста, се случва точно обратното.

„ Когато ми съобщиха, че са ме осъдили за 2000 лв., аз получих прединфарктно състояние. Добре че имаше лекар – кръвното ми беше 200 на 125. Как може”, възмущава се пенсионерът.

На втора инстанция сумата нараства на 2500 лева. Съдът не допуснал техническата експертиза, която доказва, че в апартамента на г-н Цонев не влиза топлина от ТЕЦ-а.

От 12 години инж. Цонев не ползва парно. През това време „Топлофикация“ е задължила експерта по силни и слаби токове от БАН да плати над 8500 лева.

82-годишният пенсионер не моли за пари, а за правна помощ. Иска справедливост и съд за „Топлофикация“ в Страсбург.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.