Гръцко село се вдига на бунт, няма да пуска повече бежанци

Жителите на гръцкото село Идомени до границата с Македония ще блокират автобусите с мигранти, съобщи агенция АНА. „Ако до вторник мигрантите не си отидат от селото, ние ще действаме спрямо онези, които нямат право да пресекат гръцко-македонската граница", заяви местната ръководителка Ксантула Супли.

"Няма да пуснем нито един автобус в Идомени. Положението не може да продължава. Търпението ни свърши", заяви тя, цитирана от БГНЕС. Според Супли селските жители, които са 100-на и главно възрастни хора, често се сблъскват с нахалното поведение на някои мигранти, които не са от трите националности, на които им разрешено да преминат границата – сирийци, иракчани и афганистанци. "Отначало нямаше проблеми. Но сега трябва да се заключваме. Те (мигрантите) влизат по дворовете, крадят кокошки, горят покъщнината от дворовете, за да се топлят", разказва жителката Емануела Михалиду.

Отначало жителите помагаха на мигрантите с храна и дрехи, на нашите сили се изчерпаха. Положението започна да се променят в средата на август 2015 година, когато бежанският поток се увеличи. По едно време в един ден в селото със 100-ни жители имаше 9 500 мигранти“, разказва още тя. Според Михалиду в селото трябва да идват само онези, на които им е разрешено да пресекат границата със съседната държава. „Властите трябва да се оправят с това положение“, подчерта тя.

Припомняме, че от началото на тази година Европа е подложена на невиждан мигрантски натиск. По последни данни на ООН над 700 000 мигранти са пристигнали в ЕС. Това поставя на изпитание съществуването на Евросъюза и някои негови основни политики, включително действието на Шенгенската зона за свободно движение. Все повече страни-членки затварят своите граници, за да не допуснат навлизането на нелегални мигранти на своя територия. Ситуацията значително се влошава и от факта, че с тях могат да се смесят терористи на „Ислямска държава”. Функционирането на т.нар. западен балкански маршрут е почти прекратено, след като Македония затвори своята граница и не допуска навлизането на мигранти от Гърция. Властите в Атина организирано извозват мигрантите от егейските острови до северната си граница. Тази политика на Гърция се критикува остро от все повече страни-членки на ЕС. Миналата седмица бе съобщено, че на македонско-гръцката граница пристигнат войници от Европейската агенция за защита на външните граници на ЕС Фронтекс. Те ще бъдат разположени по границата със съседна Гърция и ще помагат при регистрацията на мигрантите и бежанците. През последните 24 часа в съседна Република Македония от Гърция са пристигнали 4396 мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, съобщи вътрешното министерство в Скопие. От 19 юни до тази нощ през западната ни съседка са преминали 309 155 души

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят