80 000 асансьора в България са опасни и трябва да бъдат обезопасени

80 000 асансьора в България са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Това твърдят от Българската асансьорна асоциация. Затова от асоциацията са изготвили програма за обезопасяването на въпросните съоръжения, която ще бъде внесена в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерство на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България, обяви пред БНР шефът на асоциацията Валентин Маринков.

Той посочи, че в програмата са заложени няколко прости неща. На кабини с полуавтоматични врати например, трябва да се сложи автоматична кабинна врата и нищо повече. До момента в изготвения от икономическото министерство Електронен регистър на опасните съоръжения е въведена информация за 2000 асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. До средата на годината се очаква в него да бъде заложена информация за всички съоръжения. Тези, които не са включени, щели да бъдат спирани. Маринков посочи, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран.

Той изрази надежда новият електронен регистър да свърши много добра работа. По думите му обаче въпросният регистър няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни. До момента често се подавала неистинска информация за състоянието на асансьорите, обясни още шефът на асоциацията. Валентин Маринков посочи пример с асансьор, който е работил осем години без да е регистриран, където и да било и без легитимен договор. В случай на инцидент с този асансьор, извършителят щял да бъде неизвестен. Маринков е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асаньорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини