Разкриха откъде „Ислямска държава“ има оръжието си

Според доклад на правозащитната организация „Амнести интърнешънъл“ терористите от „Ислямска държава“ използват оръжие, произведено в над двадесет държави – включително и такова от САЩ, Русия, Китай и държавите-членки на ЕС. Те са го получили при разграбването на оръжейните складове на армията на Ирак, съобщи Новое Время.

„Разнообразното оръжие, което използва „Ислямска държава“ е доказателство за това, как неконтролираната търговия с оръжие може да причини мащабни жестокости. Лошото регулиране и отсъствието на надзор над потока въоръжение към Ирак в последните десетилетия се превърна в златна мина за терористите за достъп до оръжие“, смята анализаторът на организацията Патрик Уилкън. В частност, според него, терористите от „Ислямска държава“ са получили значителен арсенал оръжие след превземането на втория по големина град в Ирак Мосул през 2014 г.

Според доклада основната част от оръжието на „Ислямска държава“ е било произведено в периода между 1970 и 2000 г. Най-съвременното оръжие в арсенала на терористичната организация са зенитно-ракетни комплекси, управляеми противотанкови ракети и бронетранспортьори. Освен това съществуват индикации, че терористите от „Ислямска държава“ използват химическо оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят