ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Грипът идва до месец

Както всяка година, очаква се грипна епидемия да обхване Варна и страната през месеците януари и февруари. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция, предаде Дарик. От там обясниха, че в момента циркулират грипоподобни и други видове вируси, които дават симптоми, подобни на грипа, но се изявяват в много по-лека форма.

Актуалните грипни щамове за този сезон са:

– Грипен вирус тип А

– Калифорния

– Швeйцария

– Грипен вирус тип В

– Пукет

Ваксините за сезон 2015-2016 са съобразени с очакваните щамове и с препоръките на Световната здравна организация за Северното полукълбо. Най-често от грип се засягат децата, възрастните над 65 години и болните с хронични заболявания от всички възрасти /сърдечно-съдови, белодробни, диабет, автоимунни и др./.

При тези групи настъпват и най-тежките усложнения. Най-често срещаното усложнение на грипа е пневмонията, но се наблюдават и усложнения от страна на нервната система. Най-добрата профилактика са противогрипните ваксини. Най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина са месеците октомври и ноември, защото са необходими около 20 дни за изработване на имунитет. Не се препоръчва поставяне на противогрипна ваксина при лица с данни за алергия към яйчен белтък. Не бива да се имунизират и лица, при които предходното приложение на ваксината е предизвикало алергична реакция.

Имунизацията трябва да се отложи и в случаите на остро заболяване, протичащо с или без повишаване на температурата. Противогрипната ваксина ни пази от разболяване, а в случаите на заболяване ни предпазва от тежки усложнения. Противогрипните ваксини са убити ваксини / съдържат убити грипни вируси/ и не могат да предизвикат заболяване от грип.

Противогрипната ваксина се поставя интрамускулно на ръката. Не е препоръчително сами да си инжектираме ваксината. Това трябва да стане от медицински специалист в специализирани кабинети – на личните лекари и в имунизационния кабинет на РЗИ – Варна, ет.1 к-т 3.

Имунитетът е с продължителност 6-8 месеца от датата на поставяне. При спазване на споменатите противопоказания, странични ефекти не се наблюдават. Ваксината е ефективна и безвредна. Ефикасна профилактика може да се извърши и с противовирусни препарати по определени схеми. Те се прилагат при повишена заболеваемост от грип, в случаите на болен член от семейството или на работното място. За ограничаване разпространението на грипните вируси се препоръчва по-често проветряване на помещенията, овлажняване на въздуха, да се мият редовно ръцете, избягване на контакти с болни лица. Болните да се лекуват в дома си под контрола на семейните лекари. Препоръчително е приемане на препарати укрепващи имунната система и рационално хранене с повече плодове и зеленчуци.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от грипни вируси и протича със силно изразена интоксикация – висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Разпространява се периодично във вид на епидемии, които периодично прерастват в пандемии.

Грипът е една от най-контагиозните инфекции, което се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост на населението. Причинява се от Influenza virus type A и influenza virus type B, които принадлежат към семейство Orthomyxoviridae.

Грипният вирус се характеризира с висока изменчивост, като тя е по-малка при тип В, който циркулира само сред хората. Острите респираторни заболявания (ОРЗ) се причиняват от различни други вируси – риновируси, аденовируси, коронавируси и др., които дават подобна симптоматика, но тя не е така тежко изразена. Грипът и ОРЗ се предават по въздушно-капков път, но се различават по тeжестта на симптомите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.