Стотици бежанци блокирани на сръбско-българската граница вече седмица

21-годишният Ахмед е един от стотиците афганистански мъже, блокирани в малкия граничен град Дивитровград на сръбско-българската граница. Той разказва, че е тук от седмица, чакайки да бъде регистриран от сръбските власти, които ще му дадат документи, позволяващи му да продължи пътя си към Хърватия и от там към Западна Европа.

Преди да пристигне в Сърбия, Ахмед е минал през Иран, Турция и България, съобщава сайтът на правоохранителната организация Human Rights Watch.

Жилищата към регистрационните органи в Димитровград могат да приютят само 80 души. Останалите трябва да изтърпят студеното време на открито с недостатъчните помощи, предлагани от сръбските власти. Доброволците, които се опитват да помогнат трябва да се сблъскват с препятствия, издигнати от властите.

„Полицията иска пари, за да ни бъдат обработени данните по-бърз. Те искат 25 евро, но нямам пари и затова чакам вече седмица да ми дойде редът. Някои от дошлите вчера си платиха и напуснаха“, разказва 22-годишният Мохамед.

През април Human Rights Watch съобщи за тормоз от страна на полицията спрямо бежанците в Сърбия, както и за недобри практики по време на регистрацията им. Сърбия е задължена според европейското право хуманно да се грижи за бежанците, а не да затруднява грижата за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят