Мизерия за хиляди левове годишно в дом за възрастни хора в град Кула

Преди няколко месеца Виолета решава да настани майка си в дом за стари хора. Дъщерята живее в Добрич, а майката във Видин - възрастната жена има нужда от постоянна помощ и грижи. „Цял ден сама си седя тук затворена, няма с кого две думи да си продумам”, казва Елена, майката на Виолета. „Тя не иска да дойде при нас. На нас това ни е огромен разход да идваме всеки месец”, казва Виолета Якова пред Нова тв.

Когато се озовават в дома за стари хора в град Кула обаче, реалността ги потриса. За лошите условия всеки домуващ дава до 70% от пенсията си в зависимост от консумативите на месец.

„Не успяхме да я настаним в Кула.Пълно безобразие! Мизерия! И гадория”, казва възмутена Виолета.

Въпреки че друго свободно място в домовете във Видин няма, Виолета прибира майка си.

Решаваме да посетим приюта със скрита камера, за да видим какво ще ни покажат като обикновени граждани. Представяме се за семейство, което иска да настани баба си. Още с отварянето на вратата ни лъха тежка миризма на застояло, урина и мухъл. Отвеждат ни на третия етаж. Нашата баба ще е в същата стая, където е останала едва 2 часа майката на Виолета. Студено е. Не бихме съблекли палтата си. Това разказват репортери на Нова тв.

„Вижте, нещата седят така - слабо е парното, въглищата, които са ги докарали, са такива... горят, но не отдават такива калории, да ни загряват. Ние нямаме вина за тази работа! Въобще не ни питайте, само се ядосвам”, обяснява социалната работничка в дома.

„Грубо е, но те ни го носят буквално от болницата, в носилка. Аз съм социален работник, да реша да работя с тези хора, няма с кого да работя, трупове”, възмущава се социалната работничка.

Лекар няма в дома, на повикване е от Кула. Има само санитари и медицински сестри. Досега лежащите на първия етаж не са имали и рехабилитатор.

„Нощем имат нощен санитар, имаме и сестри, но като почнат отпуските, персоналът ни е малко на брой и нямаме нощно време сестри”, казва още социалната работничка.

"Обиколихме и другите домове във Видин. Те бяха в добро състояние, някои даже в прекрасно състояние и наистина можеш да оставиш близките си там, когато не можеш да се грижиш за тях”, разказва репортер на Нова тв.

„Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 79% от пенсията си. А през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева”, уточни бившият социален министър Христина Христова.

По думите ѝ Агенцията за социално подпомагане трябва да контролира тези домове.

„50 000 лв. общо вземат от старите хора, настанени там. Като казват, че тези пенсии отиват обратно в бюджета на държавата. Най-тъжното беше, когато ги попитах дали им харесва. Повечето от тях отвърнаха: „Харесва ни!”, защото знаят, че нямат друг избор”, добави репортерът на Нова тв.

„Трябва да се съхрани достойнството на тези стари хора”, каза бившият социален министър Христина Христова.

„Третият етаж, трябва да призная, наистина не е ремонтиран. При този ремонт не е сменена ВИК инсталацията. От миналата зима се появиха проблемите. Ако в стаите има мухъл – това означава, че примерно самата хигиена може да е занижена. Вече, ако е въпрос на теч – да, трябва да се реагира”, казва кметът на Кула Владимир Владимиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини