Ето новия директор на МОСАД - Йоси Коен

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назначи късно в понеделник за нов директор на разузнаването Йоси Коен, който през последните две години ръководеше Съвета за национална сигурност. С назначението се слага край на множеството спекулации кой ще заеме един от най-важните постове, свързани със сигурността в страната, пише в. "Джерузалем пост". Като 12-и ръководител на Мосад, Коен ще наследи Тамир Пардо, който напуска през януари след 5 години на поста.

Коен е бил в Съвета за национална сигурност от август 2013 г., където бил на мястоо на Яков Амирдор. През последните години той е бил посредник между Нетаняху и множество правителства по света, включително администрацията във Вашингтон, където той е уважаван от американците.

Преди да представи своя довереник на медиите, Нетаняху припомни трите основни задачи на Мосад: да елиминира заплахите срещу страната, да събира разузнавателни данни и да прокарва път за контакти с държавите в арабския и ислямския свят, с които Израел няма дипломатически отношения.

Имало още двама кандидати за поста - Рами Бен-Барак, бившият зам.-директор на Мосад по времето на Меир Даган (предшественикът на Пардо) и настоящият зам.-директор на разузнаването, известен единствено с N - първата буква от личното му име, стана ясно от думите на Нетаняху.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят