Кунева подписа меморандум за антикорупционно образование в полза на българските университети

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа днес във Виена Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на антикорупционното образование между Националния съвет по антикорупционни политики и Службата на ООН за наркотици и престъпност.

Споразумението е валидно за период от три години, като целта му е да послужи като рамка за сътрудничество за осигуряване на антикорупционно образование в българските висши училища.

Службата на ООН по наркотици и престъпност е органът на ООН, който подпомага различни институции в страните-членки според Конвенцията на ООН за противодействие на корупцията. На българските университети ще бъдат предоставени набор от академични модули и учебни материали. Първият университет по меморандума, който ще направи пилотен проект от следващата учебна година, е Университетът за национално и световно стопанство.

Макар основният фокус на антикорупционните политики да е в законодателството и институциите, образованието е не по-малко важно, особено сред младото поколение, в което може да се създаде усещане за нетърпимост към корупцията, коментира вицепремиерът Меглена Куневa и изтъкна важността на международното сътрудничество в областта. Юрий Федотов, председател на Службата на ООН по наркотици и престъпност, изрази задоволство, че България е втората страна, която се включва в подобна инициатива. Антикорупционното образование е една от целите на започналия в края на ноември Втори цикъл по изпълнение на Конвенцията.

Ценим високо сътрудничеството с България и следим с интерес случващото се в областта на борбата с корупцията, заяви Федотов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят