Цените на петрола стигнаха най-ниските нива от 2009 г. насам

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, като световното производство продължава да надвишава търсенето, предаде Би Би Си, цитиран от "Дневник".

Цената на суровия петрол West Texas спадна до 37.65 долара за барел, което представлява спад от 5.8%, а Brent Crude падна с 5.3% до 40.73 долара за барел.

Спадът идва, след като ОПЕК - групата от най-големите производители на петрол - отказа да намали производството.

Организацията, чието производство покрива около 30% от търсенето на петрол в света, проведе редовната си среща във Виена миналата седмица, за да обсъди производството.

Групата е изправена пред нарастваща конкуренция от нови източници, включително и в САЩ, където в последните години се развиват алтернативни техники за добив на до момента трудно достъпни петролни резерви.

"Решението от страна на членовете на ОПЕК да запазят производството на петрол на рекордно високи нива се отрази на цената на петрола", коментира Санджев Шах, главен инвестиционен директор на Sun Global Investments.

Традиционно групата използва производството на петрол за регулиране на цените, но обяви миналия петък, че ще продължи да изпомпва около 31.5 милиона барела петрол на ден, което е над целевото производство от 30 милиона барел на групата.

През 2014 г. Саудитска Арабия накара ОПЕК да се откаже от квотите за производство, за да защити своя пазарен дял.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес