На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Най-високият небостъргач в света: Булката ще се издигне на 1152 м за рекорд

За състезанието няма граници, включително когато става дума архитектура нависоко. А ръкавицата отново е хвърлена – от международното архитектурно бюро „AMBS Architects”, което има офиси в Лондон и в Ирак, и е създадено от Амир Мусави през 2003 г. То проектира най-високия небостъргач в света, който, ако бъде реализиран, ще изпревари строящата се в момента Бурж ал Мамляка в Джеда, известна още Kingdom Tower.

Състояща се от четири секции Булката ще се издига на височина от 1152 метра и ще разполага с 230 етажа. На върха ще се извисява 180-метрова антена. Така в крайна сметка небостъргачът в Басра, южния иракски град, ще изпревари с цели 152 метра Бурж ал Мамляка и най-високата функционираща в момента сграда в света – Бурж Халифа в Дубай (830 м).

Всъщност грандиозният строеж на Булката няма да се ограничи само с най-високата й част, а ще постави истинско предизвикателство като цяло, защото останалите три кули са високи съответно 724 м, 484 м и 61 м. Името на небостъргача съответства на това на района, наричан Невестата на Персийския залив. „AMBS Architects“ определят творението си като първия вертикален град в света, твърдейки, че то ще счупи всички досегашни представи за инженеринг и вертикално придвижване. В Булката ще бъдат разположени офиси, жилищни зони, хотели, търговски площи, паркове и градини и дори вид собствена релсова мрежа за движение. Всичко това ще се разпростре на площ от 1 550 980 кв. м. Заради огромните си възможности тя ще е място, което ще бъде ползвано не само от обитателите й, убедени са архитектите и инженерите. Многофункционалността й е заложена и във факта, че активното пространство на групата сгради се разпростира и хоризонтално в основата с ефектни и разчупени стъклени навеси. Там е предвидено да има много зеленина, а от „AMBS Architects“ са проектирали небостъргача така, че да произвежда сам цялата енергия, която ще му е необходима, за да функционира. Засега началната дата на строежа не се съобщава, нито приблизителното време, което той ще отнеме.

Изграждащата се в момента Бурж ал Мамляка се строи от 2013 година и трябва да бъде завършена през 2018-а, като се очаква официално да бъде открита през 2019 г. Строителството й струва приблизително 1,23 милиарда долара, като се предвижда и в нея да има офиси, жилищни площи, хотели, места за наблюдения. Функционираща Бурж Халифа отвори врати през 2010 г. след 6 години строеж, което струваше 1,5 милиарда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.