Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Учени: Делфините ни оставиха безмълвни, виждат детайлни образи, които разменят

Учени за пръв път са възпроизвели това, което вижда делфин при среща с човек плувец, съобщава Discovery News.

Изображението на потопен във водата мъж разкрива, че ехолокацията на делфините генерира детайлни изображения. Нещо повече, смята се, че делфините може да споделят такива изображения помежду си чрез непознат досега език.

Ръководителят на изследването Джак Касевиц от SpeakDolphin.com посочва в прессъобщение: “Посленият ни успех ни остави безмълвни. Според нас сега с голяма доза сигурност може да се каже, че делфините вероятно използват “соно-пиктографна” форма на език, език от изображения, които те разменят един с друг“.

Изследването е проведено в делфинариум в Пуерто Авентурас в Мексико. Касевиц и колегата му Джим Макдъг са се потопили във водата пред женския делфин Амая.

Ехолокационните сигнали на Амая, насочени към Макдъг са били записани със специално аудио оборудване. Записът е бил изпратен в лаборатория във Великобритания, където сигналът е бил пренесен върху водна мембрана, а след това компютър е подобрил полученото изображение.

Оказва се, че Амая е изпращала ехолокационен сигнал към Макдъг от няколко метра разстояние, преди да се приближи и изследователите са записали това по-далечно изображение.

На него може да се види коланът на Макдъг, което предполага, че делфините са в състояние да виждат и характеристики от повърхността на даден обект, изтъква Касевиц. Възможно е ехолокационните сигнали да се превръщат в значително по-ясни и по-детайлни ментални образи, но технологията да не е добре настроена да възпроизвежда това, което делфините виждат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.