Учени: Делфините ни оставиха безмълвни, виждат детайлни образи, които разменят

Учени за пръв път са възпроизвели това, което вижда делфин при среща с човек плувец, съобщава Discovery News.

Изображението на потопен във водата мъж разкрива, че ехолокацията на делфините генерира детайлни изображения. Нещо повече, смята се, че делфините може да споделят такива изображения помежду си чрез непознат досега език.

Ръководителят на изследването Джак Касевиц от SpeakDolphin.com посочва в прессъобщение: “Посленият ни успех ни остави безмълвни. Според нас сега с голяма доза сигурност може да се каже, че делфините вероятно използват “соно-пиктографна” форма на език, език от изображения, които те разменят един с друг".

Изследването е проведено в делфинариум в Пуерто Авентурас в Мексико. Касевиц и колегата му Джим Макдъг са се потопили във водата пред женския делфин Амая.

Ехолокационните сигнали на Амая, насочени към Макдъг са били записани със специално аудио оборудване. Записът е бил изпратен в лаборатория във Великобритания, където сигналът е бил пренесен върху водна мембрана, а след това компютър е подобрил полученото изображение.

Оказва се, че Амая е изпращала ехолокационен сигнал към Макдъг от няколко метра разстояние, преди да се приближи и изследователите са записали това по-далечно изображение.

На него може да се види коланът на Макдъг, което предполага, че делфините са в състояние да виждат и характеристики от повърхността на даден обект, изтъква Касевиц. Възможно е ехолокационните сигнали да се превръщат в значително по-ясни и по-детайлни ментални образи, но технологията да не е добре настроена да възпроизвежда това, което делфините виждат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл