Великотърновската адвокатура ще чества тържествено 115 години от създаването си

115 години от създаването на Великотърновската адвокатска колегия ще бъдат отбелязани тържествено в старата столица. Честването е насрочено за 10 декември от 16 ч. в музей “Възраждане и учредително събрание”. Датата е свързана с отбелязването на Деня за защита на човешките права, обясни адвокат Веселка Коева, председател на адвокатската колегия във Велико Търново. Очаква за честването да пристигнат председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, висши магистрати.

По време на събитието ще бъде представена книгата “Историята на великотърновската адвокатура”, дело на музейния уредник Катя Митова- Ганева. Книгата видя бял свят с подкрепата на Висшия адвокатски съвет и членове на местната колегия. Изданието е първи том и обхваща периода от Освобождението до 1944 год. Това е първият труд, посветен на търновската адвокатура. Книгата е плод на усилена 8- годишна работа и съдържа уникални документи, снимки, любопитни факти, биографични данни за 225 търновци, които са били членове на местния адвокатски съвет.

“Идеята за книгата дойде преди години, когато работих върху подготовката на изложба за популярния адвокат Марко Тотев. Тогава установих, че има много богат материал за търновските адвокати като цяло и на тази база започнах своето изследване”, обясни авторката. По нейни думи историята на търновската адвокатура е изключително значима, тъй като е част от цялостната история на българската съдебна система.

Книгата е насочена не само към тесните специалисти, но и към широк кръг читатели. Освен заплетени казуси, с които са се занимавали адвокатите в обхванатия период, изданието акцентира и върху самите личности, спомогнали за издигането на престижа на тази професия. Малцина знаят, че търновските адвокати освен изтъкнати професионалисти са водели богат политически, културен и социален живот. Част от тях са останали в историята като министри, депутати, висши магистрати, кметове, областни управители, ръководители на институции, посочи Катя Митова- Ганева.

Интересен за читателите ще бъде правилника на първия търновски адвокатски съвет, изготвен през 1901 год. Под документа стоят подписите на петима души, които авторката на книгата нарича апостолите на адвокатурата.

По време на честването ще бъде представен и филм, плод на съвместната работа на Катя Митова- Ганева и режисьора Георги Василев, преподавател във Великотърновския университет. Лентата съдържа 115 изображения и графики, пресъздаващи старопрестолния град в епохата след Освобождението. “Включили сме театрални етюди, показващи ежедневието на един адвокат в автентична обстановка. Заснети са в музей “Възраждане и учредително събрание”. Всъщност всичко, с което сме работили е автентично- от снимките до декор и костюми”, каза Георги Василев. В етюдите участва обичаният търновски актьор Иван Митев, а продължителността на филма е 30 минути.

Лентата показва любопитни данни и съпоставки. Зрителите с интерес ще научат, че в миналото броят на адвокатите във Виена на глава от населението е еднакъв с този във Велико Търново. Това категорично доказва, че сме били европейци още след Освобождението, категорични са създателите на филма.

И книгата, и видеото имат за цел да покажат, че старата столица е сред водещите градове в страната, където адвокатите са изпълнявали задълженията си достойно.

226 са адвокатите в търновската колегия в момента. На национално ниво те са около 12 хиляди, информира Веселка Коева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони