Росен Плевнелиев: Успехите на България в иновациите тепърва ще се увеличават

Държавата трябва да осигури благоприятна среда за развитието на иновациите и за развитие на потенциала на българската икономика. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в 11-ото издание на Националния иновационен форум "Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България", цитиран от правителствената пресслужба.

Държавният глава заяви, че успехите на България в иновациите тепърва ще се увеличават, но само ако работим заедно, посветено и отговаряме на очакваното ниво на образование и качество. В тази сфера няма място за застой, защото светът се движи на бърза скорост, а огромната динамиката изисква от фирмите, обществата и институциите да работят непрестанно за развитие и разкритие на иновационния потенциал на всяка държава. България има много сериозни възможности в тази сфера, посочи президентът.

Държавата остава големият длъжник по отношение на образованието, заяви Росен Плевнелиев. Същевременно президентът окуражи бизнеса да бъде по-амбициозен по пътя към икономиката, базирана на знанието и открои възможностите за финансиране с европейски средства. „България е първата държава от ЕС със собствена програма за образование и иновации. Около 600 млн. евро са предвидени за образование и иновации, а 1.4 млрд. евро са на разположение на бизнеса по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, посочи президентът. Държавният глава призова темпото на усвояването на средствата от ЕС да се запази и през 2016 г., както и да се изработи стабилна правна рамка, която да гарантира предвидима среда за бизнеса.

Четири главни условия за успешно икономическо развитие на България открои президентът Плевнелиев пред бизнеса. На първо място държавният глава постави адаптивното и иновативно образование. „Без подкрепа на иновациите и на изследователските екосистеми, няма да имаме успех“, подчерта президентът и посочи за пример успешното развитие на секторите на информационните и комуникационните технологии, както и на аутсорсинг индустрията. „Налице обаче е дефицит на кадри, който е породен от пропуски в образованието. Ако искаме за 5 години да създадем нови 45 хиляди работни места, трябва да поставим на фокус инженерното образование и да дадем повече пари за тези университети, които ще развиват обучението в стратегически за българската икономика индустрии", категоричен беше Росен Плевнелиев. Президентът призова държавата да подкрепи реформата на образователната система, която да отговори на нуждите на реалната икономика и да подпомогне създаването на добре платени работни места в индустрии на бъдещето.

Силните и ефективни институции са второто ключово условие за успешно икономическо развитие според президента Росен Плевнелиев. „Не можем да просперираме, ако не засилим институционалния капацитет на държавата. Най-доброто средство за това е бързото въвеждане на електронното правителство. То трябва да се случи спешно и веднага", подчерта държавният глава.

На трето място президентът отново посочи необходимостта от ясни приоритети, за които да бъде осигурено и държавно финансиране. За фокус върху качеството, а не върху количеството, се обяви още Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта необходимостта от бъдеща подкрепа за иновации, но открои и успехите, постигнати вече от България в информационните и комуникационни технологии (ИКТ), аутсорсинг индустрията и автомобилния сектор. Държавният глава посочи, че благодарение на усилена работа, желание и добро планиране до 2020 г. страната ни е засилила ролята си на водещ регионален иновационен център в ИКТ. „Разработваме първия по размер и обхват научен и иновационен технологичен парк в Югоизточна Европа - София Тех Парк“, допълни Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта успеха и бързото развитие на информационните и комуникационните технологии у нас – сектор, който осигурява към днешна дата 10 процента от износа на страната ни и е разкрил 17 000 работни места с тенденция те постоянно да се увеличават. Росен Плевнелиев посочи като фактори за регионалното лидерство на България в ИКТ сектора висококвалифицирания труд, доброто местонахождение на страната ни, специалистите в целия цикъл на софтуерното развитие, доброто владеене на чужди езици от експертите и отлично съотношение качество-цена на труда.

Държавният глава открои и потенциала на страната ни като атрактивна аутсорсинг дестинация, което дава допълнителен тласък на българската икономика. „Иновативните компании са тези, които не просто следват, а определят тенденциите, гледат напред и виждат това, което за много други изглежда невъзможно“, коментира още президентът Росен Плевнелиев. „Бъдещето не е в тръбите за газ, а в иновациите, в таланта на една нация и в стратегическото мислене. Просперитетът не се подарява, той се изработва“, каза още президентът.

По време на форума държавният глава връчи наградите на отличените предприятия в Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес