Витамин B17 лекува тумори още от преди новата ера

Дебатът за ефективността и ползите на витамин B17 не престава и до днес, поради което много от учените го наричат "Най-спорният витамин " на последните десетилетия.

Витамин B17 е определен като "добро химиотерапевтично средство", което избирателно действа върху клетките: убива раковите клетки и не вреди на здравите.

Още в древен Египет и Китай 2500 години пр.н.е, горчиви бадеми се използват като лекарство. Египетски папирус от преди 5000 години споменава за "aqua amigdalorum" за лечение на кожни тумори. Лекарите в древна Гърция и Рим също са използвали с изключителен успех тази «вода» за премахване на тумори. През 1802 г. химикът Bohn получил чрез дестилация от воден екстракт на горчиви бадеми циановодородна киселина и в 1830 г. учените открили, че тя се формира при разпадането на амигдалина.

През 1952 г. американският учен д-р Ернст Кребс променя процеса на получаване на амигдалин от кайсиеви ядки и извлича продукт наречен от него Летрил, като заявява, че неговият антиканцерогенен ефект е много по-силен, отколкото се е смятало дотогава. От 1957 г. Летрилът е многократно тестван в експерименти с животни с присаждане на туморни клетки от карцином, левкемия, саркома, лимфома, меланома, които потвърждават антитуморното действие на това вещество.

През 1970-те години алтернативното лечението на рак чрез Витамин B17 е изключително популярно. Говорейки за противораковият ефект на витамин B17 някои изследователи се позовават на факта, че народности живеещи в северозападна Индия и планините на Каракорум в Азия (племето Хунза в Пакистан), които консумират много храни богати на Летрил се разболяват много рядко от рак, като не са описани отравяния.У висшите млекопитаещи също не се отбелязват онкологични заболявания, защото ядат плодовете с костилките. Напротив, животните в зоологическите градини, които се хранят от хората с “изчистени” храни, боледуват от рак.

Летрил се прилага не само за лечение на рак, но на артрит и хипертония. Той има аналгетичен ефект, забавя стареенето, подобрява обмяната на веществата. Учените обясняват лечебни ефекти на амигдалин с няколко механизма. Първо раковите клетки абсорбират освободен цианид от витамин В17, след което загиват. Установено е,че раковото заболяване възниква от дефицит в организма на амигдалин. Д-р Ернст Кребс заявява, че витамин B17 има ценни и полезни свойства и е безвреден, тъй като съставът на амигдалина включва едно съединение на цианида – бензалдехид свързан здраво с две молекули глюкоза. За да може цианидът да причини токсичен ефект, трябва да се прекъсне интрамолекулната връзка с помощтана ензима бета-глюкозидаза. Той е наличен в тялото в минимални дози, но при рак се увеличава почти 100 пъти. Освен това организмът ни разполага с голямо количество от ензима родоназа, който превръща свободния цианид в безопасния тиоцианад. Амигдалинът в контакт с раковите клетки освобождава цианиди токсичен бензалдехид, които унищожават раковите клетки.

Някои специалисти и фитотерапевти смятат, че полезните свойства на витамин B17 не се признават официално, тъй като лекари и фармацевтични компании биха загубили значително от неговото масово приложение.

Витамин В17 вече се предлага и на българския пазар. Може да се закупи, както на тел: 02/ 822 03 12; 0876 766 800, така и в избрани аптеки. За повече информация на посочените телефони!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве