Антоний Гълъбов: Гласуването на промените в Конституцията се превръща в бойно поле

Партиите се отдалечават все повече от истинските проблеми на институциите, осъществяващи съдебната власт. И все повече гласуването на промените в Конституцията се превръща в бойно поле за подкрепа или по-скоро изнудване на управляващата коалиция. Това коментира пред БНР социологът доц. Антоний Гълъбов.

"Опасявам се, че в размяната на аргументи и реплики се губи идеята за общата цел. Това, което трябва да се промени в Конституцията е нещо, което наистина ще работи в дълъг период от време", посочи Гълъбов.

"Опасявам се, че темата се превърна в пространство за партийно надиграване. Това е зле както за магистратите, така и за гражданите и самите народни представители, защото има опасност да се загубят в собствените си пазарлъци", каза още той.

"Искам само да припомня, че компромис не е само когато едната страна отстъпва. Компромис е взаимно обещание на всички участници в един преговорен процес, че ще направят някакви жестове, стъпки встрани, назад, за да бъде постигнато съгласие. В момента не виждам усилие в тази посока.

Самото понятие „исторически компромис“ е малко изпразнено от смисъл, то запушва разговора, вместо да го насърчи", смята социологът.

Според доц. Гълъбов няма да има оставки след гласуването в сряда, а по-скоро персонални промени в кабинета, които няма да бъдат пряко свързани.

"Аз също не очаквам веднага оставки и смяна на министри, още повече, че от РБ идват доста противоречиви сигнали", заяви политологът Иво Инджов.

"Оставка може да дойде на този етап във връзка с конституционните промени, единствено по линия на правосъдния министър Христо Иванов. Може би ще има оставки, но не веднага след гласуването.

Очаквам да се приеме нещо компромисно. Но по-големият въпрос е дали тези промени в Конституцията ще доведат до подобряване на правораздаването в България?", запита Иво Инджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика