Купуваме 400 линейки с европари

Всяка година от следващите пет подменяме по 20% от автопарка на Спешната помощ, обеща д-р Ваньо Шарков

Борисов хвали Павлова и Москов, че работят в синхрон и по 14 часа дневно

400 линейки ще се купят с европари от оперативната програма „Региони в растеж“ в новия програмен период.

Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на новоизградения Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в столичната Александровска болница. На събитието присъстваха също премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов.

Отпуснатите 160 млн. лв. от европрограмата ще се ползват за подобряване на условията на труд във всичките близо 200 филиала на Спешната помощ у нас, каза още Павлова. Тя благодари на екипа на МЗ за полаганите усилия и му припомни да очаква пари и по линия на фонда „Джесика“, които също минават през регионалното ведомство.

„Предвидено е с финансирането от ЕС всяка година в следващите пет да се подменят по 20% от автопарка на Спешната помощ. Така в края на периода няма да има нито един стар реанимобил“, каза пред „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. Ще се ремонтират също филиалите на Спешната помощ, а в населените места, където те се помещават в една зона със спешните приемни отделения на болниците, ще бъдат отделени. „В тези случаи ще се изградят нови шокови зали и стаи за спешно наблюдение“, посочи д-р Шарков. На въпрос на „Труд“ в кои райони най-напред ще се подменят старите линейки, той отговори, че това ще стане ясно в началото на следващата година, когато ще се направи анализ на автопарка в цялата държава. Най-вероятно някои от вече амортизираните коли са тези в столицата, тъй като софийският филиал обслужва не само нея, но и околните 38 села.

В самото начало на 2016-а ще стартират процедурите за купуването на първите нови линейки.

“С висококвалифицираната работна ръка в лицето на докторите и хирурзите и новата апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят да се лекуват в чужбина”, каза премиерът Борисов на откриването на центъра в Александровската болница. „Не мога да не поздравя ръководството й, да не изкажа радостта си, одобрението си и истински ми е приятно, че двамата министри (б. р. - Лиляна Павлова и д-р Петър Москов) с такъв синхрон, разбиране и усърдие поне по 14 часа на ден работят”, заяви Борисов. Той допълни, че благодарение на новата апаратура лечението на пациентите с рак приключва с едно влизане в болницата. „С божията помощ и вашата експертиза тези хора се връщат на работа, а ние като държава имаме нужда точно от това“, завърши министър-председателят.

Модерният център е изграден с 16 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие, осигурените средства от държавата са 3 млн. лв., а Александровска болница участва с 250 000 лв. собствени средства. “С тях са купени 36 нови апарата, разположени в 12 клиники”, посочи доц. Костадин Ангелов, директор на университетската болница. Годишно през амбулаторните й кабинети преминават около 250 000 пациенти, от тях 35 000 се приемат, а 3000 са пациенти със злокачествени заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве