Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Как се храни Йоланда Хадид Майката на Джиджи и Бела Хадид изглежда супер на 55 години

Как хакването на НАП предизвиква семеeн скандал?

СОС разглежда нов механизъм за съкращаване времето на реакция при замърсяване на въздуха

Проф. Михаил Константинов: Проникнато е в сървър, не в архива на НАП

Росен Бъчваров: Правим приложение на НАП, с което всеки да провери дали има злоупотреба с данните му

Менда Стоянова: Няма по-подходящ момент за плащане на изтребителите Ф-16

1700 са жертвите на ебола за година В Конго започнаха масови ваксинации

Отхвърлиха иск на Петко Стрелеца от Лясковец за 1 млн. лева срещу държавата Петко Петков, който уби командос и рани колегите му, се почувствал заплашен, че ще го вкарат в лудница

Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

В мъглата вирусите ни повалят по-лесно

Намалена видимост ни чака и през следващата седмица

Влошават се пациенти с пневмония, астма или ХОББ

В мъглите вирусите и бактериите ни разболяват по-лесно, а коварното време ще продължи да ни мъчи и сряда.

В четвъртък мъглите временно ще се оттеглят, за да паднат отново в началото на следващата седмица, каза вчера за „Труд“ Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда заради мъглите са отчетени два пъти повече фини прахови частици във въздуха на София, Смолян, Пловдив и Видин. А това означава, че жителите им дишат два пъти по-мръсен въздух, тъй като количеството на фините прахови частици е един от основните показатели за качеството му.

Мъглите са опасни за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания, заявиха лекари. Рискът се дължи на това, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии.

Твърдите частици „пробиват“ нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите, обясниха инфекционисти. Опасността се засилва, като се прибави и простудният фактор, тъй като външната температура е близка до нулата. Така имунитетът намалява, защото кръвта се „отдръпва“ от крайниците и се стига до болестни състояния.

Просто казано, мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесна атака на организма.

Мъглата усложнява състоянието на пациентите с пневмония, астма или ХОББ. Затова лекарите ги съветват да намалят излизанията си навън, а ако е невъзможно – да са добре облечени и с шал на устата. Но да не го ползват дълго време, защото тогава по него се натрупва воден слой, който също е благоприятна среда за живот на вируси и бактерии, казаха специалисти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.