Прокуратурата иска Цветанов осъден за 6-те „Не!!!“

Прокуратурата продължава да настоява, че бившият вътрешен министър трябва да бъде осъден по т.нар. дело за 6-те „Не!!!“. Това стана ясно от обвинителната реч на прокурора във Върховния касационен съд (ВКС) по последното висящо дело срещу бившия МВР шеф.

Цветанов е обвинен, че е отказал прилагането на СРС спрямо бившия шеф на ГДБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, след като са били разрешени от съда. В исканията Цветанов написал шест пъти „Не!!!“. Процесът за втори път стига до ВКС. Първоначално Цветанов бе осъден на 4 г. затвор от две инстанции, но през юни ВКС върна делото в Софийския апелативен съд (САС) заради съмнения за пристрастност на предходните съдебни състави.

През септември друг състав на САС оправда Цветанов. Прокуратурата протестира и така се стигна до вчерашното заседание във ВКС.

Прокурорът вчера настоя процесът отново да се върне в САС, защото предишният съдебен състав е „нарушил правата за оценка“ и е „обслужил тезата на подсъдимия“. „Цветанов е бил задължен да разпореди СРС“, заяви прокурорът.

Според защитата не е така. Главният секретар на МВР посъветвал Цветанов да не разпорежда прилагането им, защото съществувал риск от разкриване на оперативен способ. Затова Цветанов отказал.

„Винаги съм се ръководил от законите и никога не съм ги нарушавал“, каза Цветанов пред съда.

ВКС ще се произнесе до месец.

Срещу Цветанов имаше още две дела. По едното - че е присвоил 50 000 лв в полза на Орлин Тодоров, оправдателната му присъда влезе в сила. Другото - че е допуснал безконтролно подслушване - вече е прекратено, тъй като прокуратурата се отказа от тезата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право