На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Зоопаркът връща конфискуваните папагали жако в Африка

Сивите папагали жако, които бяха конфискувани на 16.09.2014 година и настанени в зоологическа градина София, ще бъдат върнати в Африка, информират от зоопарка.

Припомняме, че в качеството си на спасителен център, столичният зоопарк прие тридесет броя сиви африкански папагали жако (Psittacus erithacus), конфискувани от митническите служители на ГКПП Видин в опит на български гражданин пътуващ от България за Чехия да ги пренесе без редовни документи.

Папагалите от този вид се срещат в Африка и са защитени съгласно Вашингтонската конвенция, но въпреки това са обект на незаконна търговия и контрабанден износ.

Птиците бяха настанени в карантинно отделение, беше им направен предварителен преглед, установи се, че някой от тях са прекалено отслабнали, а други са с различни деформации. Папагалите бяха разпределени в различни, подходящо аранжирани клетки. Храненето по време на престоя им включваше разнообразие от плодове и ядки, съобразено с биологичните изисквания на вида. По време на карантината бяха проведени редица ветеринарно-медицински изследвания и профилактични и лечебни третирания.

Утре, 09.12.2015г., по Заповед № 684 – 13.10.2015 г. на МОСВ, Зоопарка ще предаде 20 броя птици – сив африкански папагал жако на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), които ще ги транспортират до Зоологическа градина „Дрейтън Мейнър” в град Тамуорд, Англия с цел повторното им връщане в природата на Африка. Това съобщават от столичния зоопарк.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.