Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Министър Танева: Няма нарушения при първите 14 проверени къщи за гости

Горските стопанства с ултраскъпи джипове за ловен туризъм

Ултраскъпи мощни джипове с монитори на седалките са поръчани за горски стопанства за нуждите на ловния ни туризъм, съобщи БИ ТИ ВИ.

Наемът им ще струва 0,7 евро на километър. Според експерт такъв джип се изплаща за 3 г. Приходите от ловен туризъм за миналата година са били 750 000 лв.

„Джиповете за горските стопанства са необходимост, а не прищявка. Това коментира директорът на Югозападно предприятие Дамян Дамянов.

През последната седмица се разрази нов скандал с обществена поръчка за скъпи автомобили. Този път играта е в полето на земеделското министерство. Оказа се, че за нуждите на ловния туризъм е обявена поръчка за закупуване на луксозни джипове, които да използват горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Министър Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци.

„Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите”, смята Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

„Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип, това е нормален джип 4 по 4. Сремим се да отговаряме на изискванията на ловците”, каза още Дамянов. Той поясни, че не знае какви точно са екстрите на поръчаните автомобили, но било необходимо да е по-луксозен за нуждите на ловците.

„Дори и втора ръка да се вземе, всеки джип има подгряване на седалките и другите екстри, без мониторите на задните седалки, разбира се. Нищо особено не е поръчано като екстра в този автомобил”, смята Дамянов. По думите му новата луксозна придобивка трябва да бъде в горското до Нова година, в зависимост от договорите по процедурите.

„Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0,7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис”, обясни Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Според Дамянов новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година. „За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм”, допълва той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.