Директорът на "Шейново": Ако не се промени здравната система, ще затънем

Данъкът върху вредните храни е икономически и е към хората, занимаващи се с данъци. По-скоро не трябва да има вредни храни. Отговорността за здравето на нацията е отговорност на всяка отделна държава в ЕС, посочи директорът на болница "Шейново"  в София д-р Румен Велев пред БНТ. Има много тревожни факти, че нацията не е в добро здраве. Това финансиране  показа, че не дава добри резултати.

И Здравната каса, и министерството, и лекарите, и пациентите не са доволни от системата, заяви директорът на болница "Шейново". Като цяло здравната помощ в общественит или общински се финансира изцяло от Здравната каса, но нямаме някакви доплащания, които са свързани с така наречние "Избор на екип". Бюджетите , които НЗОК има  са недостатъчни при този начин на работа на болниците. Идеята е да дадем по-добро здраве, адекватно на здравето в Европа. Ако не се промени тази система , ние само ще затъваме, посочи доктор Велев.

Психиатрията не е част от клиничните пътеки, заяви д-р Гълъбова директор на  психиатрична та болница "Св. Иван Рилски". Категорично смятам, че Психиатрията трябва да влезе в системата на здравното осигуряване. Психиатричните болници са ужасно мизерни. Това не са болници, повечето са бивши казарми. Меко казано е архаичен начин на функциониране.

От 30 страни ние сме на последно място по полагане на грижи за хора с ментални проблеми. Психичноболните са отритнати и нежелани. Системата за социални грижи отказва да се занимава с тях. Единственото, с което сме в 21 век са медикаментите, с които работим и лекарите, заяви още доктор Гълъбова.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве