Владимир Каролев: Бюджетът за 2016 година е реалистичен

Трудно е да оцелееш с 400 лева на месец . Ако живееш в София е невъзможно, посочи икономистът Владимир Каролев пред БНТ.

Икономиката трябва да помогне на хората и политиците да разпределят ограничените ресурси. Трябва да се обсъжда дали бюджетът дали е реалистичен. Според мен той е такъв. Трябва да се види дали в разходната част парите се разпределят правилно. Специално в културата трябва да се инвестират в повече зали.

Стана ясно, че България трябва да достигне другите страни по възраст за пенсиониране, посочи Каролев. Очаквах повече реформи в този бюджет, но като цяло той е изпълним. Тази година е по-добра от колкото прогнозите, заяви той.

Няма нужда да чакаме до 2017 година за реформа в МВР. Един бюджет може да се промени и след като е приет. Пари трябва да дойдат повече в хората, които са на улицата, основно за оборудване, а след това паралелно за заплати, обясни Каролев.

Стимулите и институциите са това, което движат хората.

Не беше достатъчно говоренето за бюджета. Трябваше да има ясна концепция на правителството, както би трябвало. Хората нямат да бъдат доволни, защото те очакват да им се увеличат пенсията, Това не се случва или се случва в много ограничени проценти. Това са възможностите, посочи Христина Вучева бивш финансов министър.

Добавките за ниските пенсии по Коледа вероятно ще донесе доволство. Недоволни ще бъдат хората от музеите, галериите, театрите. Не бива да се допускат заплати от 400 лева в библиотеките, оркестрите. В Софийския симфоничен оркестър заплатите са ниски, направо тъжни. Никой не се опита от генералната промяна да промени нещо в областа на отбраната, заяви Вучева. Те продължиха това, което е било до 90-та година, обясни Вучева.

Това е огромен недостатък. Надеждите бяха, че с този бюджет ще настъпи някаква промяна, но за съжаление тя не стана. Бюджетът не е работа само на министъра на финансите, той е работа на Министерския съвет. Единственият съвет който само Министерски съвет има право да внася е Законът за бюджета, каза Вучева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес