Превозвачи искат буферни паркинги за ТИР-ове

Буферни зони за ТИР-ове в страната могат да облекчат трафика през зимата, съобщиха превозвачи в Русе. Сега при тежки атмосферни условия влизащите камиони в страната се спират на определени места по пътя Свиленград - Русе, за да не се натрупват опашки на Дунав мост.

М.г. транспортното министерство обяви, че буферните ТИР-паркинги могат да се изградят с частния бизнес на определени над 20 подходящи места. Строителство още няма, а шофьорите на тежкотоварни автомобили се глобяват за неразрешен престой по пътищата.

Вариант за транзитните камиони е нефункциониращото източно разширение на Дунав мост. Обявената идея от министъра на транспорта Ивайло Московски теренът да се превърне в модерен паркинг с 500 места, отлежава от 2 г. Сега тя трябва да изчака да приключи разширението на жп надлеза и изхода на пътя Русе - Силистра.
Окончателното решение зависи и от промените в наредбата за ГКПП и правилника за устройство на граничните зони. Така ще се определи кой трябва да поддържа излишния пункт след еврочленството на България.

В момента трафикът на Дунав мост е само по западното разширение. В източната част също има 15 ленти за движение с обслужващи сгради. Там са разположени граничен полицейски участък и склад на митницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес